matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz następujące graniczy - dobrze zrobiłem ?
kamczatka:
Wyznacz następujące graniczy − dobrze zrobiłem ?
√
25+x
− 5
√
25+x
− 5
√
25+x
+ 5
lim x−− > 0
= lim x−− > 0
*
=
x
x
√
25+x
+ 5
25 + x − 25
x
lim x−− > 0
= lim x−− > 0
=
x
√
25+x
+ 5x
x(
√
25+x
+ 5)
1
=
√
25+x
+ 5
1
i czy teraz można podstawić do x zera i wyjdzie
?
10
Dzięki
19 sie 08:18
Piotr 10:
Tak tylko na końcu zapomniałeś dopisać lim
19 sie 08:45
kamczatka:
aha dzięki
19 sie 08:49
kamczatka:
Mógłbys zerknąć tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/255989.html
19 sie 08:53