Oblicz granicę:
kamczatka: Oblicz granicę:
= lim −− >
∞ 2x(
√x − 1 −
√x + 5) =
| | 2x(√x − 1 − √x + 5) | | √x − 1 + √x + 5 | |
= lim −− > ∞ |
| * |
| = |
| | 1 | | √x − 1 + p {x + 5} | |
| | 2x(x − 1 −(x + 5)) | |
= lim −− > ∞ |
| = |
| | √x − 1 + √x + 5 | |
= lim −− >
∞ U{2x}(x − 1 − x − 5)}{
√x − 1 +
√x + 5} =
| | 1 | | 5 | |
= lim −− > ∞ U{2x(−6)}{√x(1 − |
| ) + √x(1 + |
| ) = |
| | x | | x | |
= U{12x}{x
1/2(2) = −
∞
w odpowiedziach mam wynik +
∞ czy robię coś źle?
19 sie 08:45
19 sie 09:06
kamczatka: aha dzięki czyli błąd w odpowiedziach
19 sie 09:08
Kacper: Coś pokręciłeś.
19 sie 09:38
kamczatka: źle mam coś ? ale na wolframie też pokazuję wynik −∞
19 sie 09:39
daras: −∞
dziesiątki takich przykłądów są w Krysickim i Włodarskim, radzę zajrzeć
a w zeszłym roku wyszła w PWN cegła o granicach i pochodnych R.Kowalczyka
19 sie 10:51