Okresl dla jakich wartosci proste sie pokrywaja
PIter23: a) 6x−9y+2=0 i 2x−3y+m=0
Kiedy sie pokrywaja
17 sie 17:03
PW:
(to równanie pierwszej prostej po podzieleniu stronami przez 3). No i już widać.
17 sie 17:13
17 sie 17:17
PIter23: chlopaki dzisiaj nie mam glowy do niczego (moze wodka by wchodzila

) ale w to tez watpie
nie wiem jak zrobic b) 12x+30y+m+1=0 i 14x+35y+m=0 i mam jeszcze jedno zadanie 148 Oblicz
wspolrzedne punktu C nalezacego do odcinka AB gdy a) A=(1,3) B=(7,5) jesli |AC|

CB|=1:3
17 sie 17:31
PIter23: Chyba nie zdam tej poprawki
17 sie 17:32
PIter23: chyba ide przekimac moze umysl sie odswiezy
17 sie 17:33
Hajtowy: Matmy nie zdać na te minimalne 30% to wyczyn
17 sie 17:35
PW: b) jest tak samo łatwe jak a):
12x+30y+m+1=0
po podzieleniu przez 6 daje równanie (tej samej prostej):
Pomyśl przez jaka liczbę podzielić obie strony drugiego równania ...
17 sie 17:42
PIter23: i nic sie nie przespalem
17 sie 18:22
pigor: ..., np. tak
1) określ dla jakich wartości m proste się pokrywają
a) 6x−9y+2=0 i 2x−3y+m=0 ; b) 12x+30y+m+1=0 i 14x+35y+m=0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.1)
a) 6x−9y+2=0 i 2x−3y+m=0 /*3 ⇔ 6x−9y+2=0 i 6x−9y+3m=0 , więc
proste te pokryją się ⇔ ich równania (współczynniki) będą identyczne,
czyli tu ⇔ 3m=2 ⇔ m= 23.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) 12x+30y+m+1=0 /:6 i 14x+35y+m=0 /:7 ⇔
⇔ 2x+5y+15(m+1)=0 i 2x+5y+17m=0 ⇔ analogicznie ... ⇔
⇔ 15(m+1)=17m /*35 ⇔ 7m+7= 5m ⇔ 2m=7 ⇔ m= 72 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
17 sie 19:16
PIter23: koledzy w odpowiedziach a jest dobrze ale b=−7
17 sie 19:48
PIter23: a te drugie zadanie co napisalem
17 sie 19:49
pigor: ...., no tak przepraszam ; popraw sobie
zamiast
15 (m+1) powinno być przecież
16(m+1)
−−−−
a co do zad. 2) to czy miałeś wektory
17 sie 20:06
PIter23: spokojnie kolego nie ma co przeklinac tez nie ogarniam
17 sie 20:09
pigor: ... a co do zad. 1b) zamiast 15 ma być 16, bo
dzielę przez 6 obie strony, wtedy masz rozwiązać równanie
...16(m+1)= 17m /*42 ⇔ 7m+7= 6m ⇔ m=−7
17 sie 20:31