wektory
elenaaa: Dane są punkty A= (−2,4) , B= (1,2) i C=(0,3) a) wyznacz współrzędne punktu D tak , aby
zachodziła równość AB=CD b) podaj długość wektora CD.
16 sie 11:22
16 sie 11:48
Janek191:
a )
→
AB = [ 1 − (−2); 2 − 4 ] = [ 3; − 2]
C = ( 0 ; 3 ) D = ( x; y)
→
CD = [ x − 0 ; y − 3 ] = [ x; y − 3 ]
→ →
AB = CD ⇔ [ 3 ; − 2 ] = [ x ; y − 3 ] ⇔( 3 = x i − 2 = y − 3 ) ⇔ ( x = 3 i y = 1)
D = ( 3 ; 1 )
===========
b)
→ →
I CD I = I AB I = √3 2 + ( − 2)2 = √9 + 4 = √13
======================================
16 sie 18:55
elenaaa: dzięki
16 sie 21:17