Wartość bezwzględna
JOLAAAAAAAAA:
PROSZĘ O POMOC

Zadanie: rozwiąż równanie
a) −2|4x|=12
b) −
34|−8x|=−18
c) |2−3x|=11
d) 6|x+1|−20=4|x+1|
e) |2x+1|=|x+5|
f) |2x−5|=|x−1|
BŁAGAM O POMOC!
9 lis 15:02
JOLAAAAAAAAA: Zrobiłam już sama A,B ...A DALEJ NIE POTRAFIĘ ...PROSZĘ O ODPOWIEDŹ
9 lis 15:18
Aza:
kliknij tu
1653 i
1807
myślę ,że to pomoże....
9 lis 15:22
JOLAAAAAAAAA: Nie pomogło ... bo dalej nie wiem jak zrobic te 4 ostatnie przykłady ...Prosze o pomoc!
9 lis 15:30
Aza:
e) miejsca zerowe pod modułami : x = −
12 i x = −5
rozpatrujesz przedziałami:
1/ x€ ( −∞, −5) 2/ x€< −5, −
12) 3/ x€< −
12, ∞)
dla 1/ mamy : zmiana znaku pod obydwoma modułami
−2x −1 = −x −5 => −x = −4 => x = 4 −−−−− odpada , bo nie nalezy do tego
przedziału
2/x€<−5, −
12)
zmiana znaków pod pierwszym modułem a pod drugim bez zmiany:
−2x −1 = x +5 => −3x = 6 => x = −2 −−− jest rozwiązaniem ,bo należy do tego
przedziału
3/ x€<−
12)
bez zmiany znaków w obydwu modułach
2x +1= x +5 => x =4 −−− jest rozwiazaniem
odp:
x = −2 v x = 4
ostatnie spróbuj podobnie ..... dasz radę

Narazie obowiazki domowe wzywają .... będe wieczorem
9 lis 15:40
JOLAAAAAAAAA: ale jak to obliczyć....?
bo ja np. w przykładzie A zrobiłam tak:
−2|4x|=−12 | : (−2)
|4x| = 6
|4| |x| = 6
4|x|=6 |:4
|x|=64 = 112 = 1,5
odpowiedź:
x=−1,5 lub x=1,5
i ja tym sposobem robię ... a to co Ty mi napisałaś w ogóle nie rozumiem... możesz napisać tak
jak ja .? PROSZĘ!
9 lis 15:56
9 lis 16:25
supermatma.pl: Ad c)
|2−3x|=11
Ponieważ |x| jest równa x, lub −x, zatem
(wartość bezwzględna z liczb 11 i −11 jest równa 11)
2−3x=11, lub 2−3x =−11.
−3x=11−2, lub −3x=−11−2,
Ad d)6|x+1|−20=4|x+1|
6|x+1|− 4|x+1|=20
2|x+1|=20
|x+1|=10
Dalej jak w punkcie c)
x+1=10, lub x+1=−10
x=9, lub x=−11
Ad f)
|2x−5|=|x−1|
|2x−5|−|x−1|=0.
2x−5=0, x−1=0
Miejsca zerowe wyrażeń pod modułami
Powyższe punkty podzieliły nam zbiór liczb rzeczywistych na 3 przedziały
| | 5 | | 5 | |
(−∞,1)(1, |
| )( |
| ,+∞). |
| | 2 | | 2 | |
W każdym z tych przedziałów zbadamy znali wyrażeń pod modułami.
Ad dla x∊(−
∞,1) mamy
−(2x−5)−(−(x−1))=0
−2x+5+x−1=0.
4−x=0,
x=4.
Ponieważ 4 nie należy do przedziału to go odrzucamy. Czyli w przedziale (−
∞,1) nie mamy
rozwiązań.
−(2x−5)−(x−1)=0
−2x+5−x+1=0
−3x+6=0
x=2.
| | 5 | |
Ponieważ 2∊(1, |
| , to mamy pierwsze rozwiązanie. |
| | 2 | |
| | 5 | |
Pozostaje zbadać przedział ( |
| ,+∞) |
| | 2 | |
(2x−5)−(x−1)=0
2x−5−x+1=0
x−4=0
x=4
| | 5 | |
Ponieważ 4∊ ( |
| ,+∞), to jest również rozwiązaniem. |
| | 2 | |
Podsumowując.
Rozwiązaniem równości |2x−5|=|x−1| jest para liczb
x=2 i x=4.
9 lis 17:18