wyznacz
anaaa: Określ miejsca zerowe funkcji : a) y=2(x−3)−2
12 sie 12:11
J:
Dla jakiego x , y równa się zero ?
12 sie 12:12
12 sie 12:12
Janek191:
@ anaaa:
Czy nie powinno być
y = 2*( x − 3)2 − 2 ?
12 sie 14:24
anaaa: Nie nie powinno tak być
12 sie 15:48
5-latek: To nie potrafiz rozwiazac zwyklego rownania liniowego
2(x−3)−2=0 ? w czym jest problem ?
12 sie 15:50
anaaa: Powinno być 2(x−3) − 2 = 0 2x−6 =2. 2x=8. x=4
12 sie 15:54
Janek191:
To dlaczego pisze " miejsca zerowe" , a nie " miejsce zerowe " ?
12 sie 16:02
5-latek:

Dobrze tylko raczej zapisuj to tak
2(x−3)−2=0 to 2x−6−2=0 to 2x−8=0 to x=4
teraz popatrz mamy taka funkcje y=2(x−3)−2 to y= 2x−8 ( poprzeksztalceniach )
Masz wykres tej funkcji −specjalnie rozszrzylem kratki na nosi OX zeby bylo lepiej widac
Teraz zobacz gdzie wykres funkcji przecial os OX?
czyli zgadza sie wynik ?
12 sie 16:08