| −b + √Δ | 6 + 2√5 | |||
x1 = | = | = 3 + √5 | ||
| 2*a | 2 |
| −b − √Δ | 6 − 2√5 | |||
x2 = | = | = 3 − √5 | ||
| 2*a | 2 |
x2−6x+4=(x−3)2−5 (dlaczego bo (x−3)2= x2−6x+9 a my mamy miec 4 wiec od 9 odjmujemy
5 zeby dostac 4
Teraz (x−3)2−5=0 korzystam z nastepnego wzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b) gdzie
a=(x−3) bo a2=(x−3)2 a nasze b =√5 bo (√5)2=5
i dalej rozkladamy (x−3)2−5=0 to (x−3)+√5)(x−3)−√5)=0 to(x−3)+√5=0 lub
(x−3)−√5=0
bo iloczyn dwoch czynnikow =0 gdy jeden czynnik=0 lub drugi czynnik=0
albo inaczej a*b=0 gdy a=0 lub b=0
x−3+√5=0 to x=3−√5 lub x−3−√5=0 to x=3+√5 czyli to samo jak wposcie Godzio
jest to inna metoda i jesli jej nie zalapiesz to licz delta
I ja tez skorzystalem z tego