Przeksztalcenia algebr. nr....
5-latek: Witam .
Ten przyklad mnie przerosl
| | 1 | | 1 | |
jak z takiego wyrazenia |
| + |
| dostac ta |
| | √a−√a−b | | √a+√a+b | |
| √a−b+√a+b | |
| nie chce wpisywac do wolframa . Chcialbym sam do tego dojsc z pomoca |
| b | |
Robie tak
| √a+√a+b+√a−√a−b | |
| = |
| (√a−√a−b)(√a+√a+b | |
| 2√a−√a−b+√a+b | |
| = |
| (√a−√a−b)(√a+√a+b) | |
| 2√a+√a+b−√a−b | |
| po wymnozeniu mianownika |
| a+√a(a+b)−√a(a−b)−√a2−b2 | |
dalej juz
zonk
Dlatego proszse o pomoc i sprawdzenie czy do tego momentu sa dobre obliczenia
Przyklad sprawdzilem chyba z piec razy .Jest przepisany dobrze
8 sie 17:51
5-latek: | | a+b | |
Po uproszceniu tego wyrazenia mam to podzielic przez 1+√ |
| ale to wyrazenie to |
| | a−b | |
pryszc w stosunku do tamtego
8 sie 17:55
52: Spójrz
| √a+√a−b | | √a−√a−b | |
| + |
| = |
| (√a−√a−b)(√a+√a−b) | | (√a+√a+b)(√a−√a+b) | |
| | √a+√a−b | | √a−√a−b | |
= |
| + |
| =... dalej sam |
| | a−(a−b) | | a−(a+b) | |
8 sie 17:59
52: ajjj źle w tych drugich mianownikach powinno być √a+b
8 sie 18:00
5-latek: dziekuje za naprowadzenie

Gdybym zrobil ten przyklad
| | 15 | | 4 | | 12 | |
( |
| + |
| − |
| )(√6+11) a nie nachnal reka na niego bo latwy to |
| | √6+1 | | √6−2 | | 3−√6 | |
bym pewnie zalapal ze tutaj tez chodzi o usuniecie niewymiernosci z mianownika
8 sie 18:09
52: No, na pewno, ogólnie odpocznij trochę od tych przekształceń algebraicznych
8 sie 18:12
5-latek: Nic sie nie stalo . Doszsedlbym do tego tymi znakami.
Caly czas sie zastanawiam nad tym jak tu sprytnie autor ukryl dla mnie ta niewymiernosc

Ale placzu nie ma
8 sie 18:17
5-latek: Poza tym to czesc
52
Teraz jeszce kilka dni mam urlop . Ale ja nie robie tak duzo tych przykladow . Moze ze 3
dziennie .
8 sie 18:20
52: Witam.
No to dobrze że znasz pojęcie "umiar" i je stosujesz

Nic innego mi nie pozostaje jak życzyć Ci udanego wypoczynku
8 sie 18:27
5-latek: I zalozenie a≥0i a−b≥0 i a+b≥0
8 sie 18:28
5-latek: dzieki za zyczenia i wzajemnie
8 sie 18:30
Saizou :
a ja polecam najpierw usunać niewymiernośc
8 sie 18:36
5-latek: Com uczynil
8 sie 20:26
Bogdan:
Najpierw założenia i potem pozbywamy się niewymierności z mianowników.
| 1 | | √a + √a−b | | 1 | | −√a + √a+b | |
| = |
| oraz |
| = |
| |
| √a − √a−b | | b | | √a + √a+b | | b | |
| | √a + √a−b | | −√a + √a+b | |
i mamy wynik |
| + |
| = ... |
| | b | | b | |
8 sie 20:28
Saizou : fakt, tak to jest jak się czyta postów
8 sie 20:28
Bogdan:
Dobry wieczór. Fakt, nie czytałem. Pozdrawiam wszystkich
8 sie 20:39
5-latek: Witaj
Bogdan
I my Ciebie tez pozdrawiamy
8 sie 21:07
Ajtek:
Również się przywitam z obecnymi w wątku i również prześlę pozdrowienia

.
8 sie 22:02
5-latek: Witaj
Ajtek 
Na razie ma pare dni urlopu i tak sobie rozwiazuje (ale bez przesady) po 3−4 takie przyklady
dziennie .
Jak CI idzie nauka syna znajomego?
8 sie 22:26
Ajtek:
Mi idzie dobrze, jemu gorzej. Czasu mało a jesteśmy w czarnej .......
8 sie 22:30
8 sie 22:31