matematykaszkolna.pl
geo Kacper: Znalazłem fajne zadanko emotka ABC jest trójkątem prostokątnym o kącie prostym przy A, oraz |AB| > |AC|. Punkt D jest zdefiniowany tak że trójkąt BCD jest równoboczny oraz AD przecina BC w P. Punkt Q jest zdefiniowany tak że trójkat QDP jest równoboczny oraz QP przecina DB. Pokaż że |QA| < |QC|. Znalazłem na innym forum emotka Mam prawie całe rozwiązanie, tylko zostało mi porównać pewne dwa kąty i zatrzymałem się. Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie? emotka
7 sie 09:31
Kacper: nikt? emotka
7 sie 19:54
...: rysunekA
7 sie 23:10
Mila: Ładny rysunek.emotka
7 sie 23:33
...: ... wyręczać Kacpra nie mam zamiaru −emotka Ponoć tylko zatrzymał się ... na chwilkę ...emotka
7 sie 23:49
Eta: Pewnie wziął "stoperan" i poszedł tu .....http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=20&t=65956
7 sie 23:54
pigor: ..., jeśli ktoś myśli, że na rysunku do zadania AD⊥BC, to się myli ...emotka
8 sie 11:13
Eta: Jasne, że AD nie zawiera wysokości trójkąta równobocznego BCD emotka
8 sie 11:24
...: ... to oczywista oczywistość ... wszak trójkąt prostokątny ABC równoramiennym nie jest...
8 sie 12:43
Saizou : rysunek ja bym kombinował z tym że punkt Q (Q') musi leżeć na odcinku AX, gdzie X jest środkiem boku AC
8 sie 12:56
pigor: ... , dobry pomysł, tylko, że wtedy powinno się wykazać, że punkt Q' leży poniżej środka X, co pociąga |QA|<|QC| − tezę zadania.
8 sie 13:21
Saizou : fakt sformułowanie leży na odcinku AX jest nieprecyzyjne xd
8 sie 13:23
Kacper: Czekam na dalsze pomysły. Ja obecnie nie mam czasu, bo jestem na wakacjach
8 sie 19:12
Eta: Korzystam z rys. Saizou Na czworokącie PBQD można opisać okrąg( dlaczego? to |∡PBQ|= 120o zatem |∡ABC|= 30o czyli trójkąt ABC ma miary kątów : 60o, 30o, 90o i dalej już z górki ......... emotka
8 sie 21:50
Saizou : Etuś chyba jednak nie emotka geogebra mówi coś innego xd
8 sie 21:57
Eta: Jeżeli z punktu B i Q widać odcinek PD to na czworokącie PBQD można opisać okrąg (ja geogebrą nie jestem i może się mylę emotka A co mówi Ci geogebra ?
8 sie 22:07
Saizou : nie chodzi mi o czworokąt, tylko o kąty ΔABC, bo to prawda co do czworokątu emotka
8 sie 22:10
Eta: Co do tych kątów masz rację, ( na moim rysunku tak ujrzałam emotka
8 sie 22:32
Saizou : emotka
8 sie 22:33
Eta: Poczekamy....... zaraz Bogdan za emotka emotka emotka emotka emotka rozwali nam to zadanie emotka
8 sie 22:35
Saizou : pewnie tak, wyciągnie z rękawa jakieś "trywialne" rozwiązanie xd
8 sie 22:36
Eta:
8 sie 22:36
Ajtek: Nieźle, to trzeba na dwóch rysunkach robić, na drugim pozaznaczać kąty, żeby nie zamazać całości. Dobry wieczór Eta emotka.
8 sie 22:37
Eta: Witaj Ajtuś emotka
8 sie 22:37
Saizou : ja polecam zrobić wersję długopisem i resztę zaznaczać ołówkiem, zawsze można wymazać kąty, bez naruszania figury
8 sie 22:38
Ajtek: Niestety nie mam tylu kolorowych pisaków emotka. Eta, pomysł na mój nik wziął się z zachowania mojej sąsiadki, dzisiaj starszej już Pani, z lat mojego dzieciństwa. Zawsze mówiła na mnie Ajtek. Mało tego, zostało tak do dzisiaj, a nie ma problemu z wymawianiem litery "r" emotka.
8 sie 22:42
Eta: @Saizou Zaznacz rzuty prostokątne spodków wysokości tych trójkątów równobocznych i punktu Q na przyprostokątną AC
8 sie 22:46
Eta: No i Bogdan poszedłemotka a nam zostawił główkowanie
8 sie 22:48
Saizou : trzeba myślec xd
8 sie 22:49
Mila: Mnie opanowało lenistwo. Może jutro będę myśleć.emotka Życzę sukcesu.
8 sie 23:26
Kacper: Ja już wróciłem spod Rysów do domku emotka Co do pierwszego pomysłu Ety, to trójkąt ABC nie jest 30,60,90 bo tylko mamy informacje o tym, że nie jest równoramienny emotka
9 sie 16:28
amożetak: rysunekDla równoramiennego ABC kąt DPA =90, czyli QP jest nachylony pod kątem 30 do boku CA. Na AQDP można opisać okrąg, więc kąt PAQ =120, wtedy PQA =30. CAB=45, QAN=15, AQN=75 czyli PQM =75. Z tego wynika ,że dla równoramiennego punkt Q leży poniżej połowy NM, czyli CQ jest większe od QB. Gdy BA jest większe od CB kąt DPQ jest mniejszy od 90( środek CA , nazwijmy go X, jest poniżej P, a DXP jest prosty), czyli zmniejsza się też kąt nachylenia PQ, więc tym bardziej zachodzi teza
11 sie 12:31
Kacper: Niestety to tylko intuicja, a nie rozumowanie matematyczne.
11 sie 18:32
Saizou : ostatnie 30 minut moich rozważań przyniosło owoc w postaci: (korzystam z rysunku z dnia 8 sie 2014 12:56)
 c3 
jeżeli CD=c i PQ=d to wysokość opuszczona z punktu Q na CD jest równa

2 
dodatkowo CD II BQ (co czyni BCDQ trapezem o przekątnych CQ i BD) może komuś to pomoże xd
12 sie 17:24
Saizou : jakieś dalsze pomysły ?
12 sie 22:07
Hugo: rysunekz pitagorasa x2 = |ac|2 + |ab|2 z< x Mi tylko brakuje zależności w połączeniu wierzchołków trójkąta równobocznego z tr. prostokątnym. Powinny być wzory na to : > (?) (czerwony rysunek)
13 sie 01:08
Hugo: jeżeli byście mnie wspomogli to potem mozna z tw. cosinusów ten jeden bok brakujący
13 sie 01:09
Hugo: rysunekO te zależności sie rozbija cały czas i to by nam duzo dało jak by ktoś znalazł albo wiedział http://www.wielokat.pl/twierdzenie-menelaosa/ twierdzenie menelaosa potem tez mozna uzyc
13 sie 01:16
PW: A mnie intuicja podpowiada twierdzenie o potędze punktu względem okręgu (punktu Q względem okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym), ale też nie umiem tego zrealizować.
13 sie 08:44
Hugo: jedno zadanie poloży całe forum ?
13 sie 08:47
Kacper: To nie jest zadanie dla zwykłego licealisty emotka To raczej zadanie olimpijskie emotka Chyba wrzucę je na forum, gdzie ludzie są na bieżąco z taką tematyką tylko muszę podszkolić mój angielski
13 sie 09:05
zombi: Wrzuć na matematyka.pl tam masz pełno olimpijczyków, koksów z geometrii ew. na jakiegós mathlinks (AoPSa). Ale na matematyka.pl powinni dać radę.
13 sie 10:03
Hugo: zombi też jesteś koksem xd
13 sie 10:33
Kacper: No wisi już na matematyka.pl od tygodnia albo dłużej bez odzewu emotka myślałem o mathlinksie wcześniej i tam wrzucę emotka
13 sie 11:08
Hugo: podlinkuj do tych do wrzuciles emotka
13 sie 16:34
13 sie 16:55
Bogdan: rysunek Proponuję spróbować tak spojrzeć na podany w zadaniu problem: Każdy z wierzhołków A trójkątów prostokątnych ABC o kącie prostym przy wierzchołku A leży na łuku półokręgu o średnicy BC. Punkt P leży na tej średnicy BC. Trójkąt BDE jest równoboczny i przystający do trójkąta równobocznego CBD. Czworokąt CBED jest rombem o kącie ostrym o mierze 60o (są to jakby sklejone dwa trójkąty równoboczne). Trzeba najpierw wykazać, że wierzchołek Q trójkata rownobocznego PQD leży na boku BE trójkąta BDE (pomoże tu spostrzeżenie Saizou o trapezie z 12 sierpnia godz. 17:24). Punkt A przesuwając się po łuku półokręgu powoduje przesunięcie punktu P na średnicy BC i punktu Q na odcinku BE.
14 sie 13:24