rozwiąż nierówność
aga: (x+1)2(x−1)3(x2+1)≤0
8 lis 23:37
Godzio:
(x+1)(x+1)(x−1)(x−1)(x−1)(x2+1)≤0
(x2−1)2(x−1)(x2+1)≤0
(x2−1)2≤0 v x−1≤0 v x2+1≤0
x2−1≤0 x≤1 sprzeczne
x≤1 v x≥−1
x∊(−∞,1>
8 lis 23:48
Eta:
Godzio 
proponuję rozwiazania ...tego typu nierówności
podawać bezposrednio z wykresu ( jest prosciej)
oczywiście x
2+1 >0 dla x€R
wiec wystarczy zbadać znak pozostałej części iloczynu
x = −1 −−− pierw. dwukrotny ( więc jest odbicie w −1
x = 1 −− pierw. trzykrotny ( nie ma odbicia w 1
odp: natychmiastowa:
x€( −∞, 1>
Dobranoc
9 lis 00:06
Godzio: nie jestem jeszcze takim profesjonalistą

i nie wiem czy umiałbym narysować ten wykres
9 lis 00:08
Eta:
Prosto

sprawdzasz znak współczynników przy x
jezeli jest dodatni ,to rysunek zaczynasz zawsze od góry po prawej stronie
przez wszystkie miejsca zerowe , pamiętając o odbiciu ( przy parzystej krotności
pierwiastka)
gdy współczynniki przy x w iloczynie daja wartość ujemną , to rys. też od prawej
strony
tylko od dołu i dale analogicznie ( pamietając o odbiciu dla parzystej krotności
pierwiastka)
i to wszystko

Na dobranoc napiszę Ci tego typu nierówność >
podaj mi rys. i z rys .odpowiedź :0
Ok? ... czekam

( 2x−3)
3( x −2)
2( 5−x)( x+4)
2 ≤0
9 lis 00:16
Godzio: skumam to i zrobie
9 lis 00:18
Godzio:

(5−x)(x+4)
2(x−2)
2(2x−3)
3
(−∞,2> ?
9 lis 00:25
Godzio: tam jest −2>
9 lis 00:25
Godzio: a nie czekaj jeszcze raz bo to źle
9 lis 00:26
Godzio:

<5,∞) to tak miał być ?
9 lis 00:29
Godzio: nie, jednak zostaje przy pierwszym
9 lis 00:32
Godzio: po dokładnej analizie

(−∞,−2>
9 lis 00:33
Eta:
pierwiastki masz żle wyznaczone
x = 32 v x = 2 v x = −4 v x = 5
rysunek zaczynasz od dołu .......
9 lis 01:03
Eta:
Ej Godzio , co Ty? ...... nie załamuj mnie
9 lis 01:04
Godzio: no to wkoncu nie wiem jak tym sposobem zrobić
9 lis 01:14
Godzio:

(−∞,1,5> czyli tak ? jak nie to juz nie wiem
9 lis 01:20
Godzio: ∪<5,∞)
9 lis 01:21
Eta:

x€ ..........................
9 lis 01:25
Eta:
Napisz odp:
i Dobranoc

bo jutro do szkoły zaspisz
9 lis 01:27
Godzio: czyli wsumie dobrze to ostanie zrobiłem ale musze chwile posiedzieć żeby opanować do perfekcji
9 lis 01:29
Godzio: Dobranoc
9 lis 01:29
Godzio: (−∞,1,5>∪<5,∞)
9 lis 01:29
Eta:
Prawidłowa odp:
x€ (−∞,
32> U < 5, ∞)

Miłych snów
9 lis 01:31
9 lis 01:32
9 lis 01:53
Eta:
Nie...... wykres odbija się tylko dla miejsca zerowego parzysto krotnego

!
czyli tylko w
2
a przez pozostałe przechodzi zawsze na drugą stronę

popraw
9 lis 01:58
Eta:
Widzę,że tam niedopisałam ( nie zauważyłam ) jeszcze jednego nawiasu

powinno byc tak jak napisałeś, teraz
tylko,źle masz wykres
9 lis 02:03
Godzio:

<2,∞)
9 lis 02:10
Godzio: czyli jednak −2 w góre jeszcze powinno ?
9 lis 02:11
Godzio: ∪(−∞,−2>
9 lis 02:15
Godzio: znalazłem na necie opis z kilkoma przykładami przeanalizuje sobie i jeśli będzie miała ochote
to mi dasz jakieś przykłady
9 lis 02:17
Eta:

Poćwiczymy jeszcze innym razem ,aż do skutku

Dobranoc
9 lis 02:18
Godzio: no dobranoc
9 lis 02:21
Eta:
Przez 7 przechodzisz przez 4 też w
2 odbijasz i w −2 znowu przechodzisz
9 lis 02:21