równania niewymierne
tyu:
obserwowałem zadania, które rozwiązywał Lukas w tym wątku
https://matematykaszkolna.pl/forum/255592.html i mam pytania do tego tematu
w przypadku rozwiązywania równań równoważnych, w których niewiadoma jest pod znakiem
pierwiastka kwadratowego są możliwe do zastosowania 2 sposoby.
I − metoda analizy starożytnych − podnoszę do kwadratu stronami, redukuję wyrazy, a potem
ewentualnie znów do kwadratu stronami i sprawdzam, który pierwiastek jest obcy, a który jest
rozwiązaniem
II − metoda równań równoważnych − tutaj mam problem
W książce jest napisane, że polega ona na tym, że
Równanie wyjściowe przekształcamy w taki sposób, aby każde kolejno otrzymane równanie miało
taki sam zbiór rozwiązań jak równanie bezpośrednio je poprzedzające (dbamy o to, aby
pierwiastki obce nie pojawiały się podczas kolejnych etapów rozwiązywania.
x) Jeśli strony równania L=P określonego w zbiorze D mają identyczne znaki (obie są ujemne
lub obie strony są dodatnie) w pewnym podzbiorze D
1, gdzie D
1 ⊆ D, to równanie L=P jest
równoważne równaniu L
2=P
2 w zbiorze D
1
xx) Jeśli strony równania L=P określonego w zbiorze D mają przeciwne znaki w pewnym
podzbiorze D
2, gdzie D
2 ⊆ D, to równanie L=P jest sprzeczne w zbiorze D
2
I jest taki przykład z książki
√x2+1 = 2x+1
D=R
Prawa strona równania jest zawsze dodatnia, a lewa strona w dziedzinie R może być dodatnia albo
niedodatnia.
Przypadek nr 1. − gdy 2x+1 jest niedodatnie (czyli mniejsze lub równe zero)
2x+1≤0 czyli x≤−0,5 więc dla x∊(−
∞; −0,5) funkcja y(x)=2x+1 jest niedodatnia
i jednocześnie w przedziale x∊(−
∞; −0,5) funkcja f(x)=
√x2+1 jest dodatnia,
W tym przypadku D
2=(−
∞; −0,5)

Nie wiem czy dobrze utożsamiam D
2 z przedziałem
(−
∞; −0,5)
Zatem na mocy
xx) równanie
√x2+1 = 2x+1 jest sprzeczne, bo w D
2 funkcja y(x) jest
niedodatnia, a f(x) jest dodatnia

Czyli z równości
√x2+1 = 2x+1 wynika (
√x2+1)
2 ≠ (2x+1)
2
Przypadek nr 2. gdy 2x+1 jest dodatnie
2x+1>0 więc x∊(−0,5;+
∞) i x=D
1
czyli dla x∊(−0,5;+
∞) zarówno f(x) jak i y(x) są dodatnie, więc na mocy
x)
równanie L=P można podnosić do kwadratu stronami, czyli L
2=P
2
co w tym przypadku oznacza, że
√x2+1 = 2x+1 i mogę podnosić stronami do kwadratu czyli
prawdą jest, że (
√x2+1)
2 = (2x+1)
2
Czy o to w tym chodzi, że jeśli w tym samym podzbiorze dziedziny lewa i prawa strona mają ten
sam znak (albo obie ujemne albo obie dodatnie) to mogę podnosić obie strony do kwadratu

Jeśli w tym samym podzbiorze lewa i prawa strona mają różne znaki, to nie mogę podnosić do
kwadratu stronami