równanie
Lukas:
Rozwiąż równanie
x
2+3x−18+4
√x2+3x−6=0
4
√x2+3x−6=−x
2−3x+18=0 /
2
x
4+6x
3−43x
2−156x+420=0
| | −3−√33 | | −3+√33 | |
D=(−∞, |
| >suma< |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
(x−2)(x+5)(x
2+3 x−42)=0
x=2∊D
x=−5∊D
?
2 sie 19:33
Godzio:
Pomyśl jeszcze nad dziedziną i założeniu dzięki, któremu możesz podnosić do kwadratu
2 sie 19:35
Godzio:
Naczy o dziedzinie nie, o założeniu
2 sie 19:35
Lukas:
x
2+3x−6≥0
Δ=33
√Δ=
√33
co źle jest ?
2 sie 19:39
Godzio:
Bardziej mi chodzi, że −x2 − 3x + 18 musi być nieujemne, żeby w ogóle podnosić do kwadratu.
2 sie 19:40
Saizou : kurcze, nie miałem klinkąc wysłać, przperaszam
2 sie 19:43
2 sie 19:44
Saizou : i ten wąs
2 sie 19:44
Godzio:
Jak widać, 2 rozwiązania u
Lukasa nie spełniają równania
2 sie 19:45
Lukas:
kolejny raz mówię, że nic chcę gotowców...
To mam nie ustalać dziedziny ?
2 sie 19:50
pigor: hmm...,

równanie to ma sens ⇔ (*)
x2+3x−6 ≥0 , a wtedy
x
2+3x−18+4
√x2+3x−6= 0 ⇔
√x2+3x−62+4
√x2+3x−6−12= 0 ⇔
⇔
√x2+3x−6=−6 v
√x2+3x−6=2 ⇔ x∊∅ v x
2+3x−6= 4 ⇔
x2+3x−10=0, stąd
i z (*) ⇔ (x= −5 i
25−15−6= −1<0) v (x=2 i
4+6−6=4 ≥0) ⇒
x∊{2} . ...
2 sie 19:52
Godzio:
Ustaliłeś dziedzinę − JEST OK
Teraz masz równanie
√.... = .... i chcesz podnieść do kwadratu, ale żeby to uczynić, musisz być PEWNY, że
obie strony są nieujemne. Dlaczego? Bo lewa jest ≥ 0, no to prawa również musi być nieujemna,
inaczej sprzeczność, zgoda?
2 sie 19:53
Godzio:
Zasypany gotowcami
2 sie 19:53
Lukas:
ok czyli przenoszę na drugą stronę i też rozwiązuje nierówność tak ?
a potem część wspólna tych nierówności czy co ?
2 sie 19:54
Lukas:
Nawet nie patrzę na tę gotowce i robię inaczej bez żadnych zmiennych !
2 sie 19:54
Godzio: −x
2−3x+18 ≥ 0 z tego bierzesz drugi zbiór, i w rozwiązaniu sprawdzasz część wspólną tego
zbioru i dziedziny, której ustaliłeś wcześniej
2 sie 19:55
Lukas:
Dziękuję
2 sie 19:56
pigor: ..., radzę ci jednak najpierw uczyć się na gotowcach,
lub przykładach , bo to co piszesz powyżej to wierutne bzdety ;
no to powiedziałem co widziałem − dostanie mi się i niech tam ...
bo nic tu po mnie
2 sie 19:57
Lukas:
Uczę się tak jak mi wygodnie i nie mam zamiaru uczyć się na gotowcach

''Wierutne bzdety''−uczę się więc mam prawo się mylić a Ty sam jak się uczyłeś też robiłeś
błędy
i chyba zapomniał wół jak cielęciem był ?
2 sie 20:00
Godzio:
Sobota wieczór, pora się relaksować, a nie denerwować, cześć !
2 sie 20:02
Eta:
Oj,
Lukas, Lukas 
Musisz nauczyć się
pokory, bo inaczej to nikt nie będzie chciał Ci pomagać,
Co do "cielątka", to zapamiętaj : "pokorne cielę dwie matki ssie" !
Przeproś przy najbliższej okazji
pigora ,bo najwyraźniej Go obraziłeś!
Nie będę się więcej rozpisywała na ten temat( komentarze zostaw dla siebie, nawet i teraz)
Zabieraj się za rozwiązanie tego zadania np; tak:
1 sposób
− dziedzina
− przenieś wyrazy bez pierwiastka na prawo
− określ kiedy prawa strona jest nieujemna ( i wyznacz dla niej część wspólną z dziedziną)
− teraz dopiero możesz podnieść równanie obustronnie do kwadratu
− i podaj odp ........
2 sposób
− zastosuj podstawienie :
√ x2+3x−6=t, t≥0
− to: x
2+3t−6=t
2 i x
2+3t−18= t
2−12
i działaj..........
−po wyznaczeniu "x" sprawdź z dziedziną
− i podaj odp..................
Ja wolę sposób 2/
Powodzenia

i bądź grzeczny
2 sie 22:59
Lukas:
Dziękuję i tylko takiego schematu mogę się uczyć na pamięć !
2 sie 23:02
Saizou :
Etuś były rozwiązania ale ktoś je usunął xd
a rozwiązałem 2 sposobem xd
2 sie 23:03
Saizou :
Lukas w matematyce nie uczy się na pamięć

tylko intuicyjnie (bardzo pomaga) do każdego
zadanka trzeba podchodzić inaczej, a nuż będzie łatwiej xd
2 sie 23:04
Kacper: spać dzieciaki
2 sie 23:06
Lukas:
o tej porze ?
2 sie 23:06
Eta:
Na Ciebie też już jakaś
"Baltazar..ka" pewnie czeka
2 sie 23:07
Metis: A mnie ciekawi jak wygadałoby rozwiązywanie tego równanka bez podnoszenia do kwadratu
2 sie 23:08
Saizou :
jakaś
Bogini pewnie bo
Kacper ofiarował kadzidło, czyli symbol boskości
2 sie 23:10
Eta:
Widzę,że
pigor "walnął się"

25−15−6=
4>0
To równanie ma dwa rozwiązania : x= −5 v x= 2
Co można sprawdzić.....
2 sie 23:16
Eta:
@
Metis ..... czytasz uważnie posty?
2 sposób
2 sie 23:17
Saizou :
z ciekawości, kto usunął moje rozwiązanie ?
2 sie 23:18
Eta:
Ja ,

..... może
Mila
2 sie 23:19
Saizou : może, no cóż i tak było to omyłkowo wysłane wiec może i dobrze xd
2 sie 23:20
Eta:
Saizou ........ zadanie z czworokątem wciąż czeka
2 sie 23:21
Saizou :
dzisiaj inna pasja, a mianowicie rysowanie, wybacz Eto
2 sie 23:23
Metis: Juz widzę
Eta ale szczerze mówiąc pierwszy raz sie spotykam z takim zapisem

Muszę go sobie przyswoić bo z tego co widzę to przydatny
2 sie 23:24
Eta:
2 sie 23:25
Eta:
Saizou .... czworokąt też trzeba narysować
2 sie 23:26
Saizou :

coś takiego chyba tam było i wykazać że AD + BC ≥ AB
2 sie 23:28
Eta:
Dokładnie tak
2 sie 23:29
Saizou : jał o dziwo zapamiętałem xd
2 sie 23:29
Eta:
Brzydkie słowo........ (
2 sie 23:34
Saizou : jał, o dziwo, czy zapamiętałem, czy xd (jeśli to słowo)?
2 sie 23:35
Eta:
No jak tam Lukasio? masz już rozwiązanie tego równanka?
2 sie 23:35
Lukas:
przecież już rozwiązałem 19:33
2 sie 23:40
Saizou : ale odpowiedzi nie wymierne są złe xd
2 sie 23:42
Eta:
Ajj sorry ... nie widziałam
2 sie 23:42
Saizou : * niewymierne, kiepsko z moim polskim to tej godzinie
2 sie 23:42
Metis: Saizou masz juz dowód do tego czworokąta ?
2 sie 23:46
Saizou : Jak chcesz możesz to rozwiązać, bo było kierowane do wszystkich xd
2 sie 23:47
Metis: Ciekawe to zadanko

Chce znać odpowiedź

A zadanko zostawiam ekspertom
2 sie 23:48
Metis: Ale myslałem nad nierównościami trójkątów
2 sie 23:48
Saizou :
nierówność da ci ograniczenie nieostre, wiec musi być "coś" jeszcze xd
2 sie 23:51
Lukas:
Teraz jeszcze muszę poćwiczyć tę podstawienia i temat mam za sobą.
2 sie 23:51
Metis: "coś"

Parę osób których znam przeprowadziłoby dowód za pomocą linijki
2 sie 23:56
bezendu:
I Ty pewnie wśród nich ?
3 sie 00:02
Eta:
Saizou teza jest taka: |AD|+|BC|>|AB|
3 sie 00:07
3 sie 00:09
Eta:
Sorry .......pomyliłam się
3 sie 00:21
Eta:
Nierówność ma być ostra
3 sie 00:22
Eta:
@Lukas
Z tego tematu zostały jeszcze nierówności z pierwiastkami .
3 sie 00:23
Metis: Nie
bezendu , ja nie

Ja preferuję ekierkę
3 sie 00:34
Kacper: To ja wrzucę jedną prościutką
√x+3>x−2
3 sie 09:18
Piotr 10: √x+3 = t ⋀ t ≥ 0
3 sie 10:44
Kacper: Ja wolę zwykłą analizę
3 sie 11:01
Kacper: Czekamy na
Lukasa żeby rozwiązał
3 sie 11:26
ae: Na razie każdego strofuje
3 sie 11:27
Lukas:
x+3≥0
x≥−3
D=<−3,
∞)
x−2≥0
x≥2
x∊<2,
∞)
√x+3>x−2 /
2
x+3>x
2−4x+4
x
2−5x+1>0
√Δ=
√21
x
1=U{5−
√21}[2}
3 sie 11:34
Kacper: Brak komentarza, to jest nierówność nie równanie.
Prawdę mówiąc tylko za dziedzinę masz w sumie dobrze

Jeszcze raz i napisz co robisz i dlaczego, egzaminator nie będzie się domyślał za ciebie
3 sie 11:38
Lukas:
1.Dziedzina
2. przenoszę na drugą stronę to co nie jest pod pierwiastkiem
3.sprawdzam kiedy prawa storna jest ≥0
4.rozwiązuję nierówność
3 sie 11:43
Saizou :
pomyśl nad momentem podnoszenia do kwadratu xd
√x+3>x−2 i dajesz założenie x−2≥0, a co gdy x−2<0
3 sie 11:46
Iv: Co do pierwszego zadania, to można sprawdzić:
x2+3x−18+4√x2+3x−6=(√x2+3x−6+2)2−16=[√x2+3x−6+2+4][√x2+3x−6+2−4]
3 sie 15:31
Eta:
3 sie 18:50
Kacper: Lukas odpowiedz na pytanie
Saizou
3 sie 19:44
Lukas:
To nierówność sprzeczna ?
3 sie 19:45
Kacper: dla x=0
√3>−2
nierówność sprzeczna?
3 sie 19:50
Eta:
Lukas...pomyśl jeszcze raz
3 sie 19:51
Lukas:
Myślę i nic.
3 sie 20:30
Saizou :
pomyśl

!
x−2<0 i x+3≥0 (bo dziedzina)⇒x∊<−3:2)
gdy weżniemy liczbę z tego przedziału to nierówność
√x+3> x−2
będzie spełniona dla każdego x ∊<−3:2)
3 sie 22:08
Lukas:
Myślę cały czas.. Ale coś chyba nie mam dnia.
3 sie 22:29
WueR:
√x+3≥0 dla x∊R
−3 ≤ x < 2 ⇔ −5 ≤ x − 2 < 0
3 sie 22:42
Eta:

No i nikt nie rozwiązał zadania

W czworokącie wypukłym ABCD punkt X jest środkiem boku CD
i miara |∡AXB|=90
o
Wykaż ,że : |AD|+|BC|>|AB|
wykreślamy równoległobok ACED
z własności równoległoboku

CE|=|AD|
ΔABX i ΔBEX są przystające z cechy (bkb)
zatem: |BE|=|AB|
Z nierówności trójkąta BCE ⇒|CE|+|BC|> |BE| ⇔ |AD|+|BC|>|AB|
c.n.w
4 sie 00:15
Eta:
4 sie 19:39
Metis:
Saizou za długo zwlekałeś
4 sie 20:33
Saizou : ale to było zadanko od Ety i nie tylko dla mnie
4 sie 20:34
Metis: Wiem wiem
4 sie 20:35
Eta:
4 sie 21:06