rownanie
humanistka, z matmy poległam: Zadanie 4
Rozwiąż.
a) ( 1 − 2x)2 = 2x − x2 − 1
b) 3x2 − x − 2 > 0
c) 4x2 ≤ 1
8 lis 22:16
Mateusz: W 1 przykładzie wyrażenie w nawiase rozwiń używając wzoru skróconego mnożenia na różnicę
kwadratów znajdziesz go tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html to (a−b)
2= jak juz rozwiniesz to wyrazenie otrzymasz
równanie w którym poredukujesz wyrazy podobne tzn wykonasz zaznaczone działania wyrazy
podobne to np x
2 ,−x
2, 2x
2 itp. uporządkujesz malejąco równanie patrząc od lewej strony tzn
zaczniesz od współczynnika o najwyższej potędze i rozwiążesz równanie kwadratowe o równaniach
kwadratowych mozesz poczytac tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
W b, i c, rozwiązujesz nierówności kwadratowe o nich tez mozesz poczytac tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/93.html
8 lis 22:27
Eta:
Proszę:
a) (1 −2x)2 = −(x −1)2 −−−−−− sprzeczność
b) 3x2 −3x +2x −2 >0
3x( x −1) 2(x −1)>0
(x−1)(3x−2)>0 x1= 1 v x2 = 23
x€( −∞, 23) U ( 1, ∞)
c) 4x2 −1≤0 => (2x −1)(2x+1) ≤0 => x€<−12, 12)>
8 lis 22:29
humanistka, z matmy poległam: a czy teraz mam jeszcze podstawiac w te punkty liczby
8 lis 22:32
humanistka, z matmy poległam: to tutaj zastosowany jest wzor skroconego mnozenia ?
8 lis 22:34
Mateusz: A jakie liczby chcesz podstawiac i gdzie? Jezeli w zadaniu cie o to nie proszą ale jesli
chcesz sprawdzic czy zachodzi nierówność dla dowolnych x z przedziałów jak tak to wez dowolną
liczbę z przedziału prócz tego początkowego i koncowego bo sie wyzeruje podstaw policz i się
przekonasz ze niwerównosc jest prawdziwa
8 lis 22:37
humanistka, z matmy poległam: juz przekonalam sie i podstawilam sobie zeby sprawdzic jak to jest i nierownosc jest prawdziwa.
Bardzo Wam LUDZIE WIELCY Dziekuje za pomoc.
8 lis 22:46