rownanie trygonometryczne
gad: rownanie trygonometryczne , prawdopodobnie nie wymysle juz nic dla tego przykladu wiec daje
tutaj:
1+ sin2x = cos2x
dochodze do postaci 2sinx(sinx+cosx) i nie wiem co dalej
4 sie 23:15
Godzio:
cos2x − sin2x = 1
Zajmijmy się lewą stroną ...
| | √2 | | √2 | |
cos2x − sin2x = √2 * ( |
| cos2x − |
| sin2x ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
√2 * ( cos |
| cos2x − sin |
| sin2x ) = √2 * cos( |
| + 2x) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Dalej sobie dasz radę?
Inaczej (dokończę Twój sposób) ...
2sinx(sinx + cosx) = 0 (chyba o to Ci chodziło)
sinx = 0 lub sinx = − cosx ⇒ tgx = 0 (bo jeśli cosx = 0 to sprzeczność)
4 sie 23:19
ICSP: 1 + sin2x = cos2x
(sinx+cosx)
2 = (cosx − sinx)(sinx + cosx)
(sinx + cosx) * (sinx + cosx − cosx + sinx) = 0
2sinx(sinx + cosx) = 0
| | π | |
2√2sinx * sin(x + |
| ) = 0 |
| | 4 | |
dalej już prosto.
4 sie 23:20
gad: ale skad wam sie biora te 2√2 i π/4 tego w ogole nie rozumiem znalazlem na internecie podobne
rozwiazania ale calkowicie tego nie rozumiem
4 sie 23:24
gad: | | π | |
ICSP dlaczego tam jest 2√2sinx*sinx(x+ |
| )=0 |
| | 4 | |
4 sie 23:35
utem:
równanie
ICSP
sinx*(sinx+cosx)=0 możesz rozwiązać tak:
sinx=0 lub sinx+cosx=0
| | π | | π | |
x=kπ lub sinx=−cosx /: cos(x) , cos(x) ≠0 ( jeśli cosx=0 to x= |
| i sin |
| =1, |
| | 2 | | 2 | |
wtedy równanie nie jest spełnione.)
x=kπ lub tg(x)=−1 dokończ i zastanów się dlaczego podzieliłam przez cos(x) w tym równaniu.
4 sie 23:37
płaz:
sin2x − 1*cos2x = −1, 1 = tg45
o
sin2x − tg45
o*cos2x= −1
| | sin45o | | √2 | |
sin2x − |
| *cos2x = −1 /*cos45o, cos45o = |
| |
| | cos45o | | 2 | |
| | √2 | |
sin2x*cos45o − sin45o*cos2x = − |
| |
| | 2 | |
sin(2x − 45
o) = sin(−45
o)
2x − 45
o = −45
o + k*360
o lub 2x − 45
o = 180
o + 45
o + k*360
o
trzeba dokończyć
4 sie 23:42
płaz:
albo układ równań:
cos2x − sin2x = 1 i cos22x + sin22x = 1
4 sie 23:44
Eta:
Inny sposób
1−cos(2x)= 1−(cos
2x−sin
2x)=1−(1−sin
2x−sin
2x)=2sin
2x
2sin
2x+sin2x=0
2sin
2x+2sinx*cosx=0
sinx(sinx+cosx)=0
......
i dalej jak rozwiązała
Mila i
Godzio
4 sie 23:52
Eta:
zad1/Wykaż,że tg236o*tg272o=5
4 sie 23:55
gad: nie ogarne tego nie ma nawet szans jutro na swiezo jak sie obudze to sprobuje to zrozumiec
narazie nie kumam
5 sie 00:00
Eta:
Nikt nie wykazał ?
5 sie 21:00
pigor: ..., wykaż, że
tg236o* tg272o= 5 ; no to np. tak:
bo nic prostszego ...

nie wymyśliłem, niestety
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
L= tg
236
o* tg
272
o= tg
2(2*18
o)* ctg
218
o=
| | 4tg218o | | 1 | | 4 | |
= |
| * |
| = |
| =(*) |
| | (1−tg218o)2 | | tg218o | | (1−tg218o)2 | |
| | cos218o−sin218o | | 1−2sin218o | |
gdzie 1−tg218o= |
| = |
| = |
| | cos218o | | 1−sin218o | |
| | 8−16sin218o | |
= |
| = gdziesin18o=14(√5−1)(wyprowadzenie tego |
| | 8−8sin218o | |
to osobne zadanie np. rozwiązując równanie sin36
o=cos54
o),
więc sin
218
o=(
14(
√5−1))
2=
116(6−2
√5) =
18(3−
√5), wtedy
| | 8−2(3−√5) | | 2+2√5 | |
dalej = |
| = |
| = |
| | 8−3+√5 | | 5+√5 | |
| | (2+2√5)(5−√5) | | 10+8√5−10 | | 2√5 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| , stąd |
| | 25−5 | | 20 | | 5 | | √5 | |
| | 4 | |
dalej od miejsca (*) = |
| =5=P. c.n.w. |
| | 45 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. mam nadzieję, że
η pokaże nam na to jakiś
sprytny sposób rozwiązując np. układ ...
6 sie 13:36
Kacper: Skomplikowane dość

Widziałem kiedyś prostszy dowód, ale nie pamiętam

Powinno dać się też policzyć te wartości przy pomocy trójkąta 72,72,36
6 sie 13:53
pigor: .... z tym Δ myślę, że dobra droga,
ale może zacznę coś takiego : ponieważ
−−−−−−−−−
sin362= sin144o ⇒ sin36= 2sin72
ocos72
o /*sin72
o ⇒
⇒ sin36
osin72
o= 2*2sin36
ocos36
osin72
ocos72
o /: cos36
ocos72
o ⇒
⇒
tg36otg72o= 4sin36
osin72
o= 8sin
236cos36
o=
8cos36o√1−cos236o
i teraz może ten
cos36o z tego Δ (72
o,36
o,72
o)

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niestety teraz znikam i jak wrócę zapewne dowiem się co z tym ..
6 sie 14:35
Mila:
Wykaż,że tg2(36o)*tg2(72o)=5
Łatwo można wykazać, że :
| | 1 | |
cos(36o)*cos(72o)= |
| jest kilka dowodów na forum |
| | 4 | |
| | 1 | |
cos(36o)*(2cos2(36o)−1)= |
| |
| | 4 | |
cos(36
o)=t, 0<t<1
8t
3−4t−1=0
| | 1 | |
8 0 −4 −1 t=− |
| nie odpowiada warunkom zadania |
| | 2 | |
8 −4 −2 0
| | 1 | |
8t3−4t−1=(x+ |
| )*(8t2−4t−2) |
| | 2 | |
(8t
2−4t−2)=0
Δ=16+4*8*2=16+64=80
√80=4
√5
| | 4−4√5 | | 4+4√5 | |
t= |
| <0 nie odp. w. z. lub t= |
| |
| | 16 | | 16 | |
Z jedynki tryg.
Wracamy do początku:
| | sin(36o)*sin(72o) | |
tg2(36o)*tg2(72o)=[tg(36o)*tg(72o)]2=[ |
| ]2= |
| | cos(36o)*cos(72o) | |
| | 2sin2(36o)*cos(36o) | |
=[ |
| ]2= |
| | | |
| | 5−√5 | | 1+√5 | | 4√5 | |
=[8* |
| * |
| ]2=( |
| )2=5 |
| | 8 | | 4 | | 4 | |
6 sie 18:09
6 sie 18:20
Eta:
No ładnie, ładnie
μ.. i
π..
Inny sposób
| | α | | α | |
1−cosα=2sin2 |
| i 1+cosα=2cos2 |
| ( znane wzory połówkowe..) |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | 1−cosα | |
to tg2 |
| = |
| |
| | 2 | | 1+cosα | |
| | 1−cos72o | |
tg236o= |
| |
| | 1+cos72o | |
| | 1−cos144o | | 1+cos36o | |
tg272o= |
| = |
| |
| | 1+cos144o | | 1−cos36o | |
przekształcam równoważnie
| 1−cos72o | | 1+cos36o | |
| * |
| =5 |
| 1+cos72o | | 1−cos36o | |
(1−cos72
o)(1+cos36
o)=5(1+cos72
o)(1−cos36
o)
po wymnożeniu i redukcji otrzymuję
4cos36
o*cos72
o+6(cos36
o−cos72
o)=4
gdzie cos36
o−cos72
o =2sin54
o*sin18
o=2cos36
o*cos72
o
otrzymuję:
| | sin36o | |
16cos36o*cos72o=4 |* |
| |
| | 4 | |
2*2sin36
o*cos36
o*cos72
o=sin36
o
sin144
o= sin36
o
sin36
o=sin36
o
L=P
zatem wyjściowa równość zachodzi
c.n.w
Miłego wieczoru
6 sie 19:24
Mila:
Miłego wieczoru
6 sie 20:40
pigor: ..., no to miłej ...

gorącej nocy . ..
6 sie 23:57
pigor: .., no to jeszcze raz ja, bo ...

obudziłem się
z takim pomysłem, a więc niech
| | 2sin36ocos36o*cos72o | |
x*y=cos36o*cos72o= |
| = |
| | 2sin36o | |
| | 2sin72ocos72o | | sin144o | | sin36o | |
= |
| = |
| = |
| =14 , |
| | 4sin36o | | 4sin36o | | 4sin36o | |
a różnica tych cosinusów
x−y= cos36o−cos72o= 2sin54
osin18
o=2cos36
ocos72
o=2*
14=
12
i teraz z układu równań
xy= 14 i x−y= 12 i (x+y)2−4xy= 14 ⇒
⇒ x−y=
12 i x+y=
12√5 /± stronami ⇔
⇔ 2x=
12{
√5+1} i 2y=
12(
√5−1} ⇒
⇒ cos36
o=
14(
√5+1) i cos72
o=
14(
√5−1) ⇒
⇒
(*) cos
236
o=
18(3+
√5) i cos
272
o=
18(3−
√5) ⇒ ...
⇒ ... sin
236
o =
18(5−
√5) i sin
272
o =
18(5+
√5) , stąd i z
(*)
| | 5−√5 | | 5+√5 | | 25−5 | |
tg236o* tg272o= |
| * |
| = |
| = 5 c.n.w.  |
| | 3+√5 | | 3−√5 | | 9−5 | |
7 sie 11:34
Kacper: Późno wstajesz
7 sie 12:15
pigor: ...,

07:35 to nie tak późno; pozdrawiam. ...
7 sie 12:35