trygonometria, funkcje trygonometryczne sumy i różnicy
Kinia: Udowodnij, że:
cosπ5 *cos3π5 = −14
4 cze 18:34
PW: Skoro już w temacie podpowiadasz jak rozwiązać, to niech
| α+β | | 3π | | α−β | | π | |
|
| = |
| i |
| = |
| . |
| 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
Rozwiązaniem tego układu równań są
Zastosowanie wzoru na sumę kosinusów daje
| α+β | | α−β | |
cosα + cosβ = 2cos |
| cos |
| |
| 2 | | 2 | |
| 4π | | 2π | | 3π | | π | |
cos |
| + cos |
| = 2cos |
| cos |
| , |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
a wzór "połówkowy"
| 2π | | 2π | | 2π | | 3π | | π | |
cos2 |
| − sin2 |
| + cos |
| = 2cos |
| cos |
| , |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| 2π | | 2π | | 3π | | π | |
2cos2 |
| − 1 + cos |
| = 2cos |
| cos |
| , |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| 2π | |
Jeszcze tylko znaleźć w tablicach wartości funkcji trygonometrycznych dla |
| (w mierze |
| 5 | |
stopniowej to 72°) i po robocie.
4 cze 19:08
Bogdan:
Korzystamy tu z zalezności: 2sinα cosα = sin2α oraz z wzorów redukcyjnych
4 cze 19:47
Kinia:
Dziękuję ślicznie

Chciałabym się dopytać jeszcze tylko (pyt do Bogdana), ską po 3 znaków '=' wziął Ci się minus
sinus? oraz po piątym '=', skąd u góry z sinus 4pi/5 zostało Ci to samo ale bez czwórki?
4 cze 22:16
Kinia: Okey, to 'minus sinus' już rozumiem, nadal jednak nie wiem gdzie się podziała ta czwóreczka po
przedostatni '='...
4 cze 22:19
sushi_ gg6397228:
wiesz jak wyglada wykres sinusa,
zamien "π" na stopnie to bedziesz wiedziec
4 cze 22:24
Kinia: Ah... rozumiem...
Bo wartość będzie ta sama

Dziękuję ślicznie! =)
4 cze 22:28