określ dziedzinę funkcji
anaa454: | | x2 | |
1.Określ dziedzinę funkcji: a) f(x)= −5 x −1. b) g(x)= √x + 9. c) h(x) = |
| |
| | 2x+4 | |
4 sie 19:46
Janek191:
a) Df = ℛ
b) x + 9 ≥ 0 ⇒ x ≥ − 9
Dg = < − 9 ; +∞ )
c) 2x + 4 ≠ 0 ⇒ 2x ≠ − 4 ⇒ x ≠ − 2
Dh = ℛ \ { − 2}
4 sie 19:50
anaa454: Dzięki
4 sie 19:54
5-latek: Dobrze ze dziekujesz ale czy to rozumiesz dlaczego tak jest ?
4 sie 19:57
5-latek: poza tym to sa naprawde proste do rozwiazania rownania i nierownosci jak dla licealistki
4 sie 20:00
4 sie 20:04