Prawdopodobieństwo − kule w urnach.
Witam. Nie zgadzam się z rozwiązaniem tego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/forum/145089.html
Dlaczego nie mnożymy tych trzech sytuacji przez prawdopodobieństwa ich zaistnienia:
− w drugiej urnie będą 4 białe, n czarnych
− w drugiej urnie będą 2 białe, n +2 czarnych
− w drugiej urnie będą 3 białe, n + 1czarnych
Najpierw w końcu w pewnym sensie losujemy z pierwszej urny dwie kule.
Prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych z urny pierwszej:
| 5*4 | 20 | ||
= | |||
| 10*9 | 90 |
| 5*4 | 20 | ||
= | |||
| 10*9 | 90 |
| 5*5 | 25 | ||
= | |||
| 10*9 | 90 |
| 20 | 4 | 20 | 2 | 25 | 3 | 3 | |||||||
* | + | * | + | * | = | ||||||||
| 90 | n+4 | 90 | n + 4 | 90 | n+4 | 7 |
| 19 | ||
Wynik to | , więc bez sensu. Gdzie jest błąd? | |
| 18 |
| 20 | 20 | 25 | ||||
+ | + | ≠ 1. | ||||
| 90 | 90 | 90 |
| ||||||||
= 45 | ||||||||
| 10 | 4 | 10 | 2 | 25 | 3 | 3 | |||||||
* | + | * | + | * | = | ||||||||
| 45 | n+4 | 45 | n+4 | 45 | n+4 | 7 |
| 3 | ||
(najkorzystniejszy wynik) nie da | . W prawdopodobieństwie warunkowym wynik jest | |
| 7 |
| 3 | 2 | 4 | ||||
W tym zadaniu wynik | musi być między | a | , czyli | |||
| 7 | n+4 | n+4 |
| 2 | 3 | 4 | ||||
< | < | , | ||||
| n+4 | 7 | n+4 |