prawdopodobieństwo
Malwina: W jednej urnie jest 5 kul białych i 5 czarnych, a w drugiej 2 białe i n czarnych. Z pierwszej
urny przekładamy dwie kule do drugiej urny. Prawdopodobieństwo wylosowania teraz z drugiej
urny kuli białej jest równe
37. wyznacz liczbę n.
Proszę o pomoc
6 maj 21:14
Malwina: nikt?
6 maj 22:11
Mila: czy odp. masz 3?
6 maj 22:20
Malwina: nie, n=17
6 maj 23:08
Mila: Do drugiej urny dołożono 2kule.
2B lub BC lubCC
|Ω|=n+4
A − wylosowano kulę białą
| | 4 | | 3 | | 2 | | 9 | |
P(A)= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | n+4 | | n+4 | | n+4 | | n+4 | |
n=17
6 maj 23:29
Eta:
B−− wyciągnięto kulę białą z 2 urny
Jeżeli przełożymy do 2 urny dwie kule białe, to:
Jeżeli przełożymy 2 kule czarne to:
Jeżeli przełożymy 1 białą i 1 czarną to:
n= .........
6 maj 23:38
Eta:
No i masz wynik podany ......... "na tacy"
6 maj 23:40
Malwina: dziękuję

!
7 maj 09:24
Mila:
7 maj 11:14
Mila:
Wg pierwszej myśli.
Najpierw:
Losowanie z I urny.
| | 5 | |
P(R)= |
| kule różnego koloru |
| | 9 | |
Dokładamy do II urny.
A− wylosowano białą kulę z II urny,
n+4 − liczba kul
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 5 | | 3 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 9 | | n+4 | | 9 | | n+4 | | 9 | | n+4 | |
| | 8+4+15 | | 27 | | 3 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 9*(n+4) | | 9*(n+4) | | n+4 | |
n=3
4 sie 18:18
alim:
4 sie 22:49