trygonometria
tyu:
sinx*sin2x = cosx*cos2x
są tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/57030.html
dwa rozwiązania tego zadania
Jedno napisał Godzio (post − 17 wrz 2010 00:36)
drugie sowa (post − 17 wrz 00:41)
| | π | | 2kπ | |
Wynik z książki to x= |
| + |
| |
| | 6 | | 3 | |
rozwiązanie przedstawione przez
sowę kończy się na
| | 1 | | −1 | |
cosx=0 v sinx= |
| v sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
jeśli policzy się to dalej to
| | π | |
(dla cosx=0) x= |
| + kπ lub |
| | 2 | |
| | 1 | | π | | 5π | |
(dla sinx= |
| ) x= |
| + 2kπ lub x= |
| + 2kπ lub |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | −1 | | 7π | | 11π | |
(dla sinx= |
| ) x= |
| + 2kπ lub x= |
| + 2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
rozwiązanie, które zaprezentował
Godzio, ma wynik
a w książce jest inaczej.
Wie ktoś gdzie jest błąd

Nie rozumiem też tego przekształcenia w rozwiązaniu, które zaprezentował
Godzio,
−(cosx*cos2x − sinx*sin2x) = 0
cos(x + 2x) = 0
4 sie 11:58
Saizou :
Godzio pisząc
−(cosx*cos2x−sinx*sin2x)
chciał zastosować wzór cos(α+β)=cosα*cosβ−sinαsinβ odpowiednio dla kątów α=x i β=2x
4 sie 12:17
Saizou :

to jest rozwiązanie
sowy zapisane w postaci jednego wzorku
4 sie 12:23
tyu: Dziękuję za zainteresowanie. Ale jak dla sowy z trzech wyników wyszedł jeden ?
4 sie 12:43
tyu: no i dla sowy wyszedł inny wynik niż w książce. Chyba że w książce jest błąd...
4 sie 12:44
Saizou :
widzisz to kółko, które narysowałem
oznaczyłem tam kąty wraz z okresowości (niekiedy okresowość się pokrywa z pierwotnym punktem
(gdy T=2π))
| | π | | π | |
i tak czerwona kropka x= |
| +kπ, zaznaczam kąt |
| i dodaję okresowość (dlatego dwie |
| | 2 | | 2 | |
czerwone kropki)
i analogicznie z pozostałymi kątami
| | π | |
zauważasz że między punktami jest taki sam kąt α= |
| |
| | 3 | |
4 sie 13:09
tyu: aha. Czyli tak to ma być. Dziękuję.
4 sie 13:22