rownanie trygonometryczne
rownanie trygonometryczne: sinx + sin2x + sin3x = cosx + cos2x + cos3x
stosuje wzor na sume sinusow i wychodzi mi:
2sin2x*cos(−x) + sin2x = 2cos2x*cos(−x) + cos2x i nie wiem co pozniej
16 wrz 23:52
Krzysiek: Wyłącz przed nawias z lewej sin2x a z prawej cos2x
16 wrz 23:57
Krzysiek: Wyłącz przed nawias z lewej sin2x a z prawej cos2x
16 wrz 23:57
rownanie trygonometryczne: sin2x (2cosx+1)=cos2x (2cos(−x)+1)
sin2x = 0 v 2cosx + 1 = 0 v cos2x = 0 v 2cos(−x) + 1 = 0
i nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach
17 wrz 00:23
rownanie trygonometryczne: a takie cos?
sinx * sin2x = cosx * cos2x
17 wrz 00:30
Godzio:
sinx + sin3x + sin2x = cosx + cos3x + cos2x
2 * sin2x * cos2x + sin2x = 2 * cos2x * cos2x + cos2x
sin2x(2cos2x + 1) − cos2x(2cos2x + 1) = 0
(2cos2x + 1)(sin2x − cos2x) = 0
| | 1 | |
cos2x = − |
| v sin2x = cos2x |
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
2x = |
| π + k * 2π v 2x = − |
| π + k * 2π |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
x = |
| π + k * π v x = − |
| π + k * π |
| | 6 | | 6 | |
sin2x = cos2x
| | π | | π | |
2x = |
| + 2x + k * 2π v 2x = π − ( |
| + 2x) + k * 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
0 = |
| + k * 2π − sprzeczność v 4x = |
| + k * 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | π | | π | |
Odp: x = |
| π + k * π v x = − |
| π + k * π v x = |
| + k * |
| |
| | 6 | | 6 | | 8 | | 2 | |
Zgadza się?
17 wrz 00:31
Godzio:
sinx * sin2x = cosx * cos2x /:cosx /:sin2x
tgx = ctg2x
17 wrz 00:36
sowa:
sinx*sin2x = cosx*cos2x
sinx *2sinx*cosx= cosx( 1 −2sin2x)
2sin2x *cosx− cosx( 1−2sin2x)=0
cosx( 2sin2x −1 +2sin2x)=0
cosx( 4sin2x−1)=0
cosx=0 v sinx= 12 v sinx= −12
dokończ.....
17 wrz 00:41
rownanie trygonometryczne: zgadza sie, po prostu zrobilem jeden debilny blad, jednak za pozno na matme
17 wrz 00:43
sowa:
No to teraz powiedz
Godzio, czyje rozwiązanie jest poprawne?
17 wrz 00:43
Godzio:
Pewnie nie moje
17 wrz 00:44
sowa:
"Udowodnij to "
17 wrz 00:45
Godzio:
Oba są dobre

bo z obu wyjdzie to samo rozwiązanie
17 wrz 00:47
Godzio:
hmmm chyba jednak nie
17 wrz 00:50
sowa:
A co z tgx , gdy cosx=0 ?
17 wrz 00:50
Godzio:
sprzeczność
17 wrz 00:51
Godzio: A to mam lepszy sposób:
sinx*sin2x = cosx*cos2x
sinx*sin2x − cosx*cos2x = 0
−(cosx*cos2x − sinx*sin2x) = 0
cos(x + 2x) = 0
cos3x = 0
I co ty na to

?
17 wrz 00:54
sowa:
Wniosek: nie możesz dzielić przez cosx , zatem i przez sin2x = 2sinxcosx
17 wrz 00:54
sowa:
Teraz ok
17 wrz 00:57
Godzio:
Dobra jutro ostatni dzień w szkole i odpoczynek także ja już lecę
Dobranoc
17 wrz 01:02
sowa:
Miłych snów
17 wrz 01:03