trygonometria
tyu:
próbuje rozwiązać to równanie, które jest dalszym ciągiem tego zadania, w którym pomagał
Godzio (post z 29 lis 2010 19:12)
https://matematykaszkolna.pl/forum/67343.html
tylko nie jestem pewien kilku kwestii
1/ czy tutaj "4x + 2kπ" traktowane jest jako
x
1=
x0+2kπ
x
2=π −
x0+2kπ
| | 5π | |
2/ gdzie jest tutaj błąd, bo gubię jedno rozwiązanie x= |
| + kπ no i oba wyniki są |
| | 12 | |
złe
| π | | π | |
| − 2x = 4x + 2kπ lub |
| − 2x = π − 4x + 2kπ |
| 2 | | 2 | |
| | −π | | π | |
−6x = |
| + 2kπ lub 2x= |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | kπ | | π | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + kπ |
| | 12 | | 3 | | 4 | |
prawidłowe to
3 sie 15:21
Janekbeznr:
Jeśli sin(coś) = sin(tyle) to coś = tyle + 2kπ lub coś = (π − tyle) + 2kπ
3 sie 15:30
pigor: ..., ja bym robił inaczej; np. tak:
cos4x−sin4x= sin4x ⇔ (cos
2x−sin
2x)*1−sin4x = 0 ⇔
⇔ cos2x−2sin2xcos2x= 0 ⇔ cos2x(1−2sin2x)= 0 ⇔
⇔ cos2x=0 v sin2x=
12 ⇔
⇔ 2x=
π2+kπ v 2x=
π6+2kπ v 2x=
56π+2kπ ⇔
⇔
x=π4+12kπ v
x= π12+kπ v
x= 512π+kπ . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 sie 15:45
tyu: dziękują Wam za pomoc.
3 sie 16:20
tyu: | | π | | π | |
cos2x=0 ⇒ 2x= |
| +kπ, ponieważ co "π", licząc np od |
| funkcja |
| | 2 | | 2 | |
cosinus przyjmuje wartość zero

Pytam, bo okres podstawowy to 2kπ
3 sie 16:38
pigor: ... no tak, ....

na przykład
wszystko to widać na wykresie cosinusa, czyli funkcji y=cosx
3 sie 16:48
tyu: dziękuję
3 sie 16:49
MQ: A nie prościej wykorzystać wzór na sinα−sinβ ?
3 sie 22:15
Eta:
cos2x=2sin2x*cos2x ⇒ cos2x(2sin2x−1)=0
cos2x=0 v sin2x=0,5
dokończ........
3 sie 23:25
Godzio:
Co do pytania, obie odpowiedzi są poprawne − ta moja jest optymalna, tzn. to co Ty napisałeś (3
rozwiązania) zawiera się w moich dwóch
3 sie 23:31
Eta:
Świętą prawdę mówi
Godzio
Pozdrawiam
4 sie 00:17
5-latek:
4 sie 00:21