rozwiąz rownania
Malwina: rozwiaz rownania :
1) 2cosx + 3 = 4cosx2
2) cos4x−sin4x=sin4x
3) sin4 x3 + cos4 x3 = 58
29 lis 18:03
Malwina: Wiecie jak to zrobic

?
29 lis 18:40
Malwina: odswiezam
29 lis 18:55
Eta:
Ja wiem
29 lis 18:56
Malwina: Mozesz zrobic

29 lis 19:01
Aniaaa!;): Powiem, że też bym chciała wiedzieć jak to zrobić
29 lis 19:06
M4ciek: Tez wiem , ale pewnie
Eta juz sie za to wziela
29 lis 19:08
Godzio:
Te ułamki można by duże pisać a nie takie maluśkie
29 lis 19:09
Grześ:
| | 5 | |
(sin2t+cos2t)2−2sin2tcos2t= |
| |
| | 8 | |
29 lis 19:09
Grześ: na ten przykład akurat wpadłem
29 lis 19:09
Aniaaa!;): heh a z tym co zrobić? mozna spierwiastkowac

?
29 lis 19:11
Grześ: ajć, literówka
29 lis 19:11
Grześ: rozbij na dwa przypadki

29 lis 19:11
Godzio:
2) cos
4x − sin
4x = sin4x
| | π | |
L = cos4x − sin4x = (cos2x − sin2x)(cos2x + sin2x) = cos2x = sin( |
| − 2x) |
| | 2 | |
| π | | π | |
| − 2x = 4x + 2kπ lub |
| − 2x = π − 4x + 2kπ |
| 2 | | 2 | |
x = ... lub x = ...
29 lis 19:12
Aniaaa!;): dlaczego akurat odejmujesz od {π}{2}?

bo nie wiem tego. czemu nie np od π?
29 lis 19:13
29 lis 19:14
Godzio:
bo chce otrzymać sinusa, ze wzorów redukcyjnych
29 lis 19:14
29 lis 19:14
Aniaaa!;): i too trzeba na pamiec umiec?

a co do tego wczesniej to nie umiem wyliczyc tych dwoch przypadków:
| | √3 | | √3 | |
sin2t=− |
| v sin2t= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
i co teraz?
29 lis 19:19
Grześ: Teraz zapisz tak:
| | 2 | | √3 | |
sin |
| x=− |
| i tamten drugi i rozwiąż |
| | 3 | | 2 | |
29 lis 19:25
Aniaaa!;): ale ja nie wiem jak

to trzeba pomnozyc przez 3/2?
29 lis 19:52
malwina: zle zapisal zamiast t podstawiasz x3 czyli sin x3= − √32
29 lis 19:58
malwina: nie dobrze mial to ja zle sorki
29 lis 19:59
Aniaaa!;): ale ja to dalej wyliczyc
?
29 lis 20:00
malwina: najpierw pomnoz obustronnie przez 3 potem podziel przez 2
29 lis 20:02
dsada: γβδπΔ∞∊∑dsadas
14 lis 20:28
mikam: Niestety w odpowiedziach do przykladu b) wychodza inne wyniki
9 mar 19:22
gumer: Proponuję zatem zostawić w lewą stronę równania b). w formie cos(2x), a prawą stronę
przedstawić jako 2sin(2x)*cos(2x)
9 wrz 23:36