f(x)=cosx+cos(x/2)=2cos2(x/2)+cos(x/2)−1
próbowałem podstawić za x wyrażenie x/2, ale chyba nie tędy droga
| x | ||
cosx = 2cos2 | −1 | |
| 2 |
f(x)= cosx+cos(x/2)
Przekształcamy cos(x) ze wzoru:cos(2x)=cos2x−sin2x
| x | x | x | x | x | ||||||
cosx=cos2( | )−sin2( | )=cos2( | )−(1−cos2( | ))=2cos2( | )−1 | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| x | x | |||
f(x)=2cos2( | )−1+cos( | ) | ||
| 2 | 2 |
| x | ||
cos( | )=t, i −1≤t≤1 | |
| 2 |
| −1 | 1 | |||
tw= | ∊ <−1,1>⇔f(t) ma najmniejszą wartość w tym przedziale dla t=− | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | ||||||
f(− | )=2* | +(− | )−1= | − | −1⇔ | |||||
| 4 | 16 | 4 | 8 | 8 |
| 1 | 9 | |||
f(/div> | )=− | najmniejsza wartość f(t) | ||
| 4 | 8 |
| 9 | ||
ZW=<− | ,2> | |
| 8 |