Wyznacz zbiór wartości funkcji: cosx+cos(x/2)
WYDROX: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadanka:
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
cosx+cos(x/2)
28 maj 00:12
28 maj 09:33
Mila:
f(x)=cosx+cos(x/2)=2cos
2(x/2)+cos(x/2)−1 ( z wzoru cos2x=2cos
2x−1)
cos(x/2)=t
f(t)=2t
2+t−1 i t∊<−1,1>
t
w=−1/4, t
w∊<−1,1>
28 maj 10:15
Mila: −9/8 to najmniejsza wartość funkcji.
ZW=<−9/8,∞)
28 maj 11:11
pigor: ... , no a , ponieważ :
f(−1)=0 i f(1)=2 i f(−
14≤ f(−1)≤ f(1) , czyli
−98≤ 0 ≤ 2, to
Z.w.=
<−118 ; 2> − szukany zbiór wartości danej funkcji f . ...
28 maj 11:15
faran: ΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
28 maj 12:01
Mila: Cześć Pigor, no, nie zbadałam na krańcach.dzięki za czujność, ale chciałam odzewu od Wydroxa,
gdyż ostatnio piszę i piszę, a żadnego odzewu nie ma.
28 maj 12:24