Planimetria
Blue: W równoległobok, którego przekątne mają długości 10 i 15, wpisano romb w ten sposób, że boki
rombu są równoległe do przekątnych równoległoboku. Oblicz długość boku rombu .
2 sie 11:18
Blue: dodam, że tutaj chyba trzeba wykorzystać podobieństwo trójkątów albo twierdzenie Talesa, bo to
z tego działu..
2 sie 11:19
bezendu:
a=6 tak jest odpowiedź ?
2 sie 11:33
Blue: tak jest, ale powiesz , jak to wyliczyć?
2 sie 11:33
2 sie 11:38
Kacper: W razie pytań proszę pytać
2 sie 12:00
Blue: Kurcze, mógłby to ktoś jakoś wyjaśnić, bo się gubię? Mam tam dwa trójkąty podobne i wyszło mi,
że 7,5y = 5 x i co dalej

? x=|NP|, y=|DP|
2 sie 12:11
Kacper: za chwilę idę zjeść
2 sie 12:33
Blue: ok

Smacznego
2 sie 12:37
Kacper:

dzięki

Dobra jestem, to może napiszę jeszcze raz rozwiązanie

|AC|=15=a
|BD|=10=b
|KF|=x − połowa boku rombu
dlatego, że kąty FSK oraz LSH są wierzchołkowe, a kąty SFK oraz LHS naprzemianległe.
I teraz ponieważ przekątne są równoległe do boków rombu, to mamy podobieństwo trójkątów
ΔAHE ~ ΔABD
wynika stąd, że:
czyli
Gotowe
2 sie 13:04
Kacper: Zastanów się jak pokazać, że przekątne równoległoboku i rombu przecinają się w tym samym
punkcie
2 sie 13:08
Blue: Dzięki

hm... ale nie wiem za bardzo, jak to udowodnić i powiedz mi proszę skąd wiemy, że
|SL| ma długość x?
2 sie 16:07
nikt:
| | 1 | |
|AB| = 15. |CD| = 5, |DG| = |
| |EF| |
| | 2 | |
2 sie 18:38
Kacper: przeczytaj uzasadnienie po słowie dlatego
2 sie 22:57
nikt:
A gdzie jest "dlatego"?. Ty Kacper tez nie możesz oprzeć się urokowi iksa, a mówili, że jesteś
na iksa odporny
3 sie 00:23
Eta:
Długość boku tego rombu]]
to połowa średniej harmonicznej długości przekątnych równoległoboku
3 sie 00:27
Kacper: Było początkowo "c", ale się ten iks przyplątał
3 sie 09:20