macierz
zadanie:
2 2 0 0 0 0 0 4 7
3 3 0 0 0 0 0 2 9
0 0 1 0 1 lub 3 0 0 0
0 0 0 2 0 2 1 0 0
0 0 1 0 1
mam na mysli macierze blokowe (klatkowe) takiej postaci jak wyzej
ogolnie:
| | | | | |
m= | czy m= | , gdzie A, B to macierze kwadratowe, 0− macierze zerowe |
| | | |
jezeli chcialbym taka macierz m podniesc do potegi n to wystarczy, ze podniose do potegi tylko
| | | | | |
macierze A i B a te zerowe pomine, czyli mn= | czy mn= | |
| | | |
prawda?
a jak chcialbym policzyc wyznacznik oraz macierz odwrotna macierzy m to wtedy jakby to
wygladalo? (czy tez mozna wykorzystac to, ze jest ona macierza blokowa takiej postaci?)
1 sie 18:38
zadanie: ?
1 sie 20:17
Kacper: Najlepiej wybierz macierz podnieś do kwadratu i potęgi trzeciej i obserwuj
1 sie 20:36
zadanie: ja juz to kiedys liczylem i wydaje mi sie, ze tak jest
a macierz odwrotna da sie jakos szybko policzyc korzystajac z tej postaci macierzy blokowej?
1 sie 22:36
Godzio:
Tak, tak się podnosi do n − tej potęgi, a wyznacznik to po prostu iloczyn wyznaczników tych
macierzy.
1 sie 23:03
zadanie: dziekuje bardzo
a maciarz odwrotna?
1 sie 23:22
Godzio:
Na "oko" wychodzi, że macierz odwrotna dla każdej z osobna − popatrz jak się mnoży macierze,
ale głowy nie dam, sprawdź
2 sie 00:53
2 sie 13:54
zadanie: ?
2 sie 19:22
Godzio:
Oj, niestety już trochę mi się zapomniało z tych rzeczy, właściwie tylko na algebrze z nich
korzystałem więc wyleciały z głowy ...
2 sie 19:25
zadanie: ok dziekuje
2 sie 19:31