macierz
zadanie: Jak wyglada macierz podobienstwa liniowego w R
3?
| | | | | |
bo w R2 macierz podobienstwa liniowego to: 1) | lub 2) | |
| | | |
a wzor tego przeksztalcenia to:
1) x'=ax−by lub 2) x'=ax+by
y'=bx+ay y'=bx−ay
1 sie 11:52
zadanie: ?
1 sie 16:15
zadanie: pytam bo chce zrobic to zadanie:
W R3, napisz macierz podobieństwa liniowego, dla którego E2 jest prostą y−z=x=0.
zrobilem na razie tyle:
y−z=0 czyli y=z oraz x=0
x=0
y=z
z=z
niech z=v ; v∊R
wowczas rownanie parametryczne tej prostej to:
x=0
y=v
z=v
wektory nalezace do tej prostej sa postaci (0, a, a) gdzie a∊R
szukana macierz to macierz rozmiaru 3X3.
jedna z jej wartosci wlasnej to 2 dla ktorej wektor wlasny jest postaci (0, a, a), przestrzen
wlasna to prosta.
podobienstwo w R2 to przeksztalcenie które wersory e1, e2, przeprowadza na wektory e1',
e2' równych dlugosci i prostopadle do siebie.
w R3 beda tak to 3 wektory prostopadle tej samej dlugosci
czyli wektor (0, a, a) ma byc prostopadly jeszcze do 2 pozostalych ale skad je wziac?
1 sie 16:37
zadanie: ?
1 sie 18:42