trygonometria
tyu:
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi z takim rozwiązaniem
| | 1 | |
x=α0+kπ, gdzie ctgα0= |
| |
| | 2 | |
to jest jeden z wyników do takiego przykładu cos
2x − 3 sin x cos x + 1 = 0
link
https://matematykaszkolna.pl/forum/155605.html
nie wiem co oznacza ten kąt α
0
30 lip 21:37
Eta:
α
o −− to taki kąt dla którego ctgα
o=0,5 ⇒α
o≈ 64
o
W rozwiązaniu równania nie podajemy przybliżonych wartości kąta
dlatego piszemy: x= α
o+kπ, gdzie ctgα
o=0,5
| | π | |
Jeżeli miałbyś ctgαo=√3 ⇒ αo= |
| |
| | 6 | |
| | π | |
wtedy piszemy odp: x= |
| +kπ |
| | 6 | |
Czy teraz już jasne?
30 lip 21:48
tyu: tak. Dziękuję.
30 lip 22:04
Eta:
30 lip 22:14
Godzio:
| | 1 | |
Zawsze możemy napisać arcctg( |
| ) + kπ |
| | 2 | |
30 lip 23:29
tyu: jeśli tak mówisz

Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego cos
2x=0
Skorzystałem sobie z wykresu i wiem jak to wygląda, ale nie wiem dlaczego tak się dzieje, że
wykres cosx "odbija" się od OX
30 lip 23:37
tyu: 
ktokolwiek
30 lip 23:54
Saizou :

bo
| | π | | π | |
cosx ≥0 dla x∊[− |
| +2kπ: |
| +2kπ] |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | |
cosx≤ dla x∊( |
| +2kπ; |
| π+2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
a wiemy że
{ x , x≥0
lxl={
{ −x, x<0
zatem...
cosx , cos≥0
lcosxl=
− cosx, cos<0
albo inaczej mówiąc moduł mówi nam o tym że to co pod osią OX odbija się symetrycznie nad oś OX
31 lip 00:03
tyu: dzięki Saizou, ale dzisiaj już tego nie zrozumiem. Jutro do tego wrócę
31 lip 00:07
Saizou :
najważniejsze jest ostatnie zdanie

(tak dla intuicji)
31 lip 00:08
tyu: rozumiem ten moduł z cosx, ale co on ma wspólnego z cos
2x
31 lip 09:46
razor: Pomógłbym ale nie wiem o co pytasz
31 lip 09:51
tyu: Saizou rozpisał ten moduł, ale nie wiem jaki związek istnieje pomiędzy modułem z coxx a
rówananiem cos2x=0
31 lip 09:57
razor: Równanie cos
2x = 0 ma takie same rozwiązania jak równanie cosx = 0 które raczej potrafisz
rozwiązać
31 lip 09:59
J:
Saizou narysował Ci po prostu wykres funkcji: y = IcosxI
... i nie ma to nic wspólnego z cos2x = 0
31 lip 09:59
tyu: no to jakie jest uzasadnienie, że cos2x=0 ma wykres taki jak ma, czyli to co pod OX jest nad
OX. Próbowałem to sobie jakoś rozpisać, że cos2x= cosx * cosx i ZW cosx to <−1;1> ale wynika
z tego żaden wniosek
31 lip 10:04
razor: (

)
2 ≥ 0 dla każdego

Poza tym cos
2x i |cosx| mają różne wykresy
31 lip 10:07
Saizou :
może chodzi o to, że
cos2x=0 /√
√cos2x=0 wiemy że √a2=lal
lcosxl=0
31 lip 10:14
tyu: te wykresy się różnią trochę przy osi OX
31 lip 10:23
razor: Wykresy się różnią ale rozwiązanie równania jest takie same
31 lip 10:24
J:
Problem polega na tym,że tyu zadał naraz 2 pytania i trzeba mu odpowiedzieć na każde
osobno.
(post:23:37)
"Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego cos2x=0 Skorzystałem sobie z wykresu i wiem jak to
wygląda, ale nie wiem dlaczego tak się dzieje, że wykres cosx "odbija" się od OX"
1) Na pytanie 1 już sobie sam odpowiedział , ale błędnie. Wykres y = cos2x nie ma żadnego
odbicia.
2) Natomiast aby narysować wykres y = IcosI trzeba wykres y = cosx odbić względem osi OX.
( tak się robi w przypadku każdego wykresu: y = If(x)I )
31 lip 10:26
Saizou :

niebieski to lcos(x)l czerwony to cos(x), a zielone kropki to rozwiązania xd
31 lip 10:28
Kacper: | | 1 | |
cos2x=cos2x−sin2x=cos2x−(1−cos2x)=2cos2x−1 ⇒cos2x= |
| (cos2x+1) |
| | 2 | |
Teraz można wykonać wykres przy pomocy przekształceń funkcji f(x)=cosx
31 lip 10:28
tyu: Kacper, ale Ty rozpisałeś mi cos2x, a mi chodzi o cos2x..
najbardziej chyba jasne jest to wytłumaczenie, które przedstawił razor czyli x2≥0 dla
każdego x
31 lip 10:35
Saizou : dla każdego x ∊ R

(ściślej ujmując)
31 lip 10:39
tyu: dziękuję za pomoc.
31 lip 10:46
Kacper: tyu ja napisałem ci jak narysować wykres f(x)=cos
2x
31 lip 10:51
tyu: no tak, końcówka równania. Nie doczytałem. Dzięki
31 lip 11:13