Równania trygonometryczne
młody admin: Rozwiąż równanie:
cos2x − 3 sin x cos x + 1 = 0
18 wrz 20:01
AS: Podziel stronami przez cos2(x) ≠ 0 i wykorzystaj tożsamość
1/cos2x = 1 + tg2x
albo podstaw za 1 wzór jedynkowy i następnie podziel stronami przez cosx ≠ 0
18 wrz 20:13
Mila: cos2x − 3 sin x cos x + 1 = 0
cos2x −3sinx cosx+sin2x+cos2x=0
(cos2x−2sinxcosx+sin2x)+cos2x−sinxcosx=0
(cosx−sinx)2+cosx(cosx−sinx)=0
(cosx−sinx)*(cosx−sinx+cosx)=0
(cosx−sinx)*(2cosx−sinx)=0
(cosx−sinx)=0 lub (2cosx−sinx)=0 dokończ
18 wrz 23:52