Oblicz granicę:
kamczatka: Oblicz granicę:
| | 1 + 2 + .. + n | | n | |
lim n −− > ∞ ( |
| − |
| ) |
| | n + 2 | | 2 | |
| | | | n | | n + n 2 | | 1 | | n + n2 | |
= |
| − |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | n + 2 | | 2 | | 2n +4 | |
| | n + 1 | | n | | n + 1 | | 3n | | −2n + 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 2n + 4 | | 6 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | |
trzeci raz już robię i nie wychodzi wynik, który powinien − |
| |
| | 2 | |
29 lip 11:37
kamczatka: już wiem że powinno być
ale wychodzi 1/2 a powinno − 1/2
29 lip 11:40
Piotr 10: Po pierwsze gdzie są limn→∞ ?
29 lip 11:42
kamczatka: piszę tak aby szybciej było wiem że powinny być
29 lip 11:42
Piotr 10: Masz błąd, szukaj go. W ogóle n2 powinno Ci się skrócić po drodze
29 lip 11:44
kamczatka:
| | 1 + n | | 1 | | n | |
= |
| * |
| * n − |
| |
| | n + 2 | | 2 | | 2 | |
29 lip 11:51
Piotr 10: | | 1+n | | n | |
...=limn→∞ |
| * n − |
| i działaj |
| | 2(n+2) | | 2 | |
29 lip 11:51
kamczatka: nie mogę znaleźć tu żadnego błędu
29 lip 11:52
Piotr 10: Do 4 linijki masz dobrze
Teraz rób wspólny mianownik
29 lip 11:52
kamczatka: ok już wyszło dzięki. A dobrze zrobiłem taki przykład:
| | 1 | | −1 | |
ograniczyłem z góry ≤ |
| a z dołu |
| ≤ , czyli dąży do 0 dobrze ? |
| | n | | n | |
29 lip 12:16
Kacper: ok
29 lip 12:17
kamczatka: ok
29 lip 12:20
kamczatka: a mam jeszcze jeden taki przykład:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim n −− > [n( |
| = |
| + |
| + ... + |
| )] |
| | n2 + 1 | | n2 + 2 | | n2 + 3 | | n2+n | |
czym to ograniczyć ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
myślałem że z góry tak ≤ n( |
| + |
| + .. |
| ) |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
ale jest źle
29 lip 12:25
jakubs: W pierwszej linijce jest "=" ?
29 lip 12:30
29 lip 12:33
Kacper: Dlaczego myślisz, że jest źle?
29 lip 12:33