jerey: problem, granica
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ [n( |
| + |
| + |
| +... |
| )] |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+3 | | n2+n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
n( |
| )≤[n( |
| + |
| + |
| +... |
| )]≤n( |
| ) |
| | n2+n | | n2+1 | | n2+2 | | n2+3 | | n2+n | | n2 | |
na mocy tw o 3 ciągach granica to 0?
28 lip 11:32
asdf: no co ty..suma liczb wiekszych od zera nigdy nie bedzie 0, ogranicz to z gory przez:
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | | n2 | |
n*( |
| + |
| + ... + |
| ) = n* |
| = |
| = 1 |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
dol:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n*( |
| + |
| +.. + |
| ) = .. = 1 |
| | n2+n | | n2+n | | n2+n | |
28 lip 11:36
Godzio:
Jest ok
28 lip 11:36
Godzio:
No tak, bo w granicy jest n * wszystko ...
28 lip 11:36
jerey: ok, dziekuje
asdf
28 lip 11:37
jerey: w cwiczeniowce do analizy 1 (wydawnictwo GiS) mam taki zapis granicy:
korzystając z tw. o 2 lub 3 ciagach znalezc granice
| | [n√2] | |
limn>inf |
| co oznaczają te nawiasy i jak to rozwiązac? |
| | [n√3] | |
28 lip 11:57
Godzio: Część całkowitą.
[2.1] = 2
[2.9] = 2
[3] = 3
28 lip 11:58
28 lip 11:59
jerey: dzieki
28 lip 12:02
jakubs: Masz odpowiedź do tego zadanka ? Nie wiem jak wprowadzić cześć całkowitą do wolframa.
28 lip 12:08
jerey: też sie z tym głowie jakubus
28 lip 12:09
jerey: sek w tym, ze nie mam odpowiedzi
28 lip 12:09
jerey: jakubs*
28 lip 12:10
Godzio:
floor(x) −− w wolframie, część całkowita to inaczej podłoga

x ≤ [x] < x + 1
| n√2 | | [n√2] | | n√2 + 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n√3 + 1 | | [n√3] | | n√3 | |
28 lip 12:12
jerey: dzieki @Godzio
28 lip 12:16
jakubs: Dzięki Godzio
Z tw. o 2 ciągach to ciężko, bo to tyczy się ciągów, które mają granicę ±∞
28 lip 12:23
Kacper: Z jakiego twierdzenia o 2 ciągach?
28 lip 12:54
28 lip 23:55
Kacper: Na wszystko ludzie nazwy wymyślają...

Jakby była potrzeba
29 lip 12:35
Godzio:
Mała poprawka do nierówności:
x − 1 < [x] ≤ x
więc nierówności się nieco zmienią
29 lip 12:48
ICSP:
29 lip 15:28