wzór na obliczanie odległości od punktu (x,y) do odcinka
tomker: Chcę poznać wzór na obliczanie odległości od punktu (x,y) do odcinka o współrzędnych (x1, y1) i
(x2, y2). Generalnie chodzi o znalezienie najkrótszej drogi od tego punktu do tego konkretnego
ODCINKA (NIE PROSTEJ)
28 lip 23:35
Ajtek: saizou dajesz
28 lip 23:37
Saizou :
Ajtek zostawię Tobie, bo obecnie jestem bombardowany na fb xd
28 lip 23:42
Ajtek: Cfaniaczek, wróciłem po długiej nieobecności i wszystko na mnie

.
28 lip 23:45
Saizou :
ale ogólnie
−ułożyć prostą AB
−ułożyć proste prostopadłe przechodzące przez punkty A oraz B
−rozpatrzeć przypadek kiedy P leży między prostymi prostopadłymi (wtedy liczysz odległość
punktu od prostej AB)
− rozpatrzeć kiedy P jest bliżej punktu A lub B (wtedy jest to zwykła odległośc między
punktami)
28 lip 23:46
tomker: Wy tak zawsze?
28 lip 23:46
Ajtek: Tzn? Czy my zawsze spamimy w wątkach?
28 lip 23:47
tomker: tak
28 lip 23:47
Ajtek:
Jeśli jest możliwość i czas to owszem

.
28 lip 23:48
PW: Gotowego wzoru nie ma − odległość punktu P od zbioru Z to kres dolny odległości od P do Q,
gdzie Q∊Z.
28 lip 23:49
Saizou :
ale masz receptę to do dzieła xd
28 lip 23:49
Ajtek: Cześć
PW 
.
28 lip 23:49
Saizou :
oooo... cześć PW, Ciebie też nie było jakiś czas xd
28 lip 23:50
Ajtek: Noc powrotów, czy jak
28 lip 23:51
Metis: PW wyleczony?
28 lip 23:52
tomker: Jakaś podpowiedź łopatologiczna. Idiota nie jestem, ale matematykiem też nie.
28 lip 23:54
Saizou :
tomker będe liczył na kartce jak się dolicze to przepiszę xd
28 lip 23:56
Ajtek: Saizou, to klep rozwiązanie tutaj na bieżąco, szkoda czasu
28 lip 23:57
PW: Operacja się udała, pacjent przeżył. I tak nie widzę dobrze, bo najpierw robią "gorsze" oko.
Starość to piękny okres w życiu człowieka pod warunkiem, że jest się zdrowym i bogatym.
28 lip 23:58
Saizou : nie po musze przełączać między kartami
28 lip 23:58
Ajtek: Oj
PW, nie wiedziałem, że masz problemy ze zdrowiem. Zatem zdrowia życzę i miło Ciebie na
forum widzieć

!
29 lip 00:00
PW: Dziękuję za miłe słowa.
A jeżeli się nudzicie, to może zajmiecie się układaniem kafelków
255447. Ładne zadanie −
umiałbym je rozwiązać przy pomocy komputera, ale jak to wyliczyć "ręcznie"?
29 lip 00:05
Saizou : chyba jednak dzisiaj jest za późno na liczenie tego, bo mi się już indeksy mylą, zatem jak
wstanę to się pomęczę xd
29 lip 00:08
tomker: Byłbym Ci wdzięczny
29 lip 00:09
jakubs: Zdrowia
PW !
29 lip 00:11
Metis: PW>matematyka.pisz.pl/forum/255193.html
Trochę uciekl ten post
29 lip 00:16
Ajtek: Wracając do zadania. Czy nie wystarczy znaleźć punktu przecięcia się prostych prostopadłych:
zawierających odcinek AB i prostej przechodzącej przez P?
Następnie wyciągnięcie wniosku?
To jest kres dolny jak pisze PW.
Tylko, czy kres dolny to szkoła średnia?
29 lip 00:16
Gotowiec:

Jest gotowy wzór.
A = (x
1, y
1), B = (x
2, y
2), C = (x
0, y
0)
| | |x0(y2 − y1) + y0(x1 − x2) + x2y1 − x1y2| | |
d = |
| |
| | √(x2 − x1)2 + (y2 − y1)2 | |
29 lip 00:32
Ajtek:

Czy ten wzór zadziała w tym przypadku
Gotowiec?
29 lip 00:38
hanka:
Co to jest odległość w kontekście warunków tego zadania?
29 lip 00:55
tomker: hanka: Odległość, czyli długość odcinka. Chcę poznać długość odcinka CB
29 lip 08:05
MQ:

Bardzo łatwo z rachunku wektorowego:
Liczysz rzut wektora AC
→na wektor AB
→:
| | AC→◯AB→ | |
a dokładniej tylko współczynnik |
| |
| | |AB→|2 | |
| | AC→◯AB→ | |
Jeżeli |
| ∊(0,1), to najmniejszą odległość liczysz ze wzoru podanego przez |
| | |AB→|2 | |
Gotowca
| | AC→◯AB→ | |
Jeżeli |
| <0, to bierzesz odległość AC |
| | |AB→|2 | |
| | AC→◯AB→ | |
Jeżeli |
| >1, to bierzesz odległość BC |
| | |AB→|2 | |
29 lip 13:27
MQ: Miało być ≤ i ≥ w odpowiednich nierównościach.
29 lip 13:49
tomker: Rozumiem, ale co oznacza ◯
Abo inaczej, jak ten wzór będzie wyglądał mając takie dane
Mam odcinek o współrzędnych A (1,1) i B (2,2)
Mam punkt o współrzędnych P (1,0)
29 lip 14:19
MQ: W liczniku masz iloczyn skalarny.
| | 1 | |
U ciebie wychodzi − |
| , więc najbliższy punkt to A. |
| | 2 | |
29 lip 14:46
PW: W tym konkretnym przypadku podanym o 14:19 należałoby:
a) zauważyć, że końce odcinka AB (a więc i cały odcinek) leżą na prostej o równaniu
y = x.
Inaczej mówiąc: każdy punkt Q odcinka ma AB ma postać
Q = (t,t), t∊[1,2];
b) policzyć
|PQ| = √(t−1)2+(t−0)2 = √2t2−2t+1, t∊[1,2];
c) znaleźć minimum funkcji
f(t) = √2t2−2t+1, t∊[1,2];
minimum to jest najmniejszą z odległości |PQ|, czyli odległością P od AB.
29 lip 16:13
Saizou :
widzę że już daliście sobie radę xd
29 lip 19:27
tomker: Dzięki MQ i Gotowiec.
Dokładnie tak. Sprawdziłem to na różnych wariantach.
PW też dziękuję.
29 lip 20:28
tomker:

Mam problem z określeniem współczynnika podanego przez MQ
Gdy odcinek jest bezpośrednio równoległy do osi X lub Y, to współczynnika nie da się obliczyć.
Jak odcinek jest pod lekkim kątem, to współczynnik da się określić.
NP. Współrzędne A(2,2) B(3,2) C(1,0)
Jak mam temu zaradzić
29 lip 22:48
PW: Analogicznie do sposobu z 16:13. Odcinek AB to zbiór punktów Q:
Q = (t,2), t∊[2,3].
Liczyć |CQ|, znaleźć minimum.
29 lip 23:43
tomker: Jestem laikiem, nie każcie mi znowu cały dzień szukać w internecie wyjaśnienia waszych wzorów.
To co podał mi MQ musiałem przez następne parę godzin rozszyfrowywać. Nie jestem matematykiem
i nie rozumiem wszystkich wzorów. Jestem dobry w innych dziedzinach, w których wy zapewne nie
macie pojęcia, ale wytłumaczyłbym wam łopatologicznie zagadnienia na których wy się nie
znacie. Czy mogę liczyć na bardziej przyjazną pomoc?
29 lip 23:54
PW: W swoim rysunku z 22:48 dorysuj dowolny punkt Q na odcinku AB i zrzutuj go na oś OX − uzyskasz
punkt Q'. Odległość |CQ| jest przeciwprostokątną trójkąta CQ'Q. Za każdym razem otrzymamy
trójkąt prostokątny o tej samej długości przyprostokątnej Q'Q (bo odcinek AB jest równoległy
do osi OX). Druga przyprostokątna CQ' jest zmienna − tym większa, im bliżej punktu B znajdzie
się Q. Najkrótsza przyprostokątna CQ' będzie wtedy, gdy Q=A. Wniosek: najkrótszy odcinek
łączący C z punktami odcinka AB to odcinek CA
30 lip 00:06
tomker: Dzięki PW, jutro (w zasadzie już dzisiaj rano) to przeanalizuję
30 lip 00:15
tomker: MQ: Wszystko jest OK z obliczeniami przy warunku z rysunku 22:48. Ja popełniłem błąd, przy
obliczeniach. Tak to jest, jak się nie zajmuje matematyką na co dzień.
Dziękuję wszystkim jeszcze raz.
30 lip 10:27
MQ: @tomekr:
Musisz być cierpliwy −− nie siedzimy kołkiem na forum i nie ślinimy się w oczekiwaniu na wpisy.
Poza tym jest okres wakacyjny −− to też wydłuża czas reakcji.
Co do problemu, to cieszę się, że sam doszedłeś do tego, gdzie twój błąd.
I wierz mi −− nie czekałem specjalnie. Po prostu dopiero teraz tu zajrzałem.
30 lip 14:00
MQ: A co do "łopatologicznego tłumaczenia", to unikniesz na przyszłość takich nieporozumień, gdy
zawczasu określisz mniej więcej poziom, na jakim chcesz odpowiedzi (pomocy).
Moim zdaniem akurat ten problem wyszedł ci w sumie na dobre −− dzięki własnej dociekliwości

poszerzyłeś chyba trochę swoją wiedzę matematyczną o elementy rachunku wektorowego
30 lip 14:08
tomker: @MQ:
O tak. Wierz mi, wiem teraz więcej o wektorach niż w liceum
30 lip 20:02