Na ile sposóbów można ułożyć klocki>
Andrew:
Ania ma klocki o rozmiarach 2x1 i 1x2
Chce je ułożyć na planszy o rozmiarach
a) 4 na 5
b) 6 na 3
Na ile sposobów może to zrobić?
Proszę o pomoc, próbowałem symbolem newtonowskim, ale licząc pierwszy przykład nie wychodzi
26 lip 10:04
Andrew: Dodam że klockow nie mozna obrać
26 lip 10:05
Andrew: Dodam że klocków nie mozna obracać
26 lip 10:06
PW: Klocki o rozmiarach 1×2 i 2×1, ale nie wolno ich obracać − po co takie mącenie w głowie?
26 lip 13:38
Andrew: Taka treść zadania, ja na nią nie wplywam...
26 lip 19:43
Maslanek: Może w taki sposób:
1. Bierzemy klocek 2x1, który towrzy ciąg skończony o wyrazach (2,1)
2. Jak wyżej, tyle, że bierzemy 1x2 i mamy ciąg (1,2)
a) Dodajemy klocki do planszy:
ilość możliwych ułożeń odpowiada ilości rozwiązań równania x*(2,1)+y(1,2)=(4,5) w liczbach
naturalnych
Czyli układ:
2x+y=4
x+2y=5
b)
podobnie i równanie x*(2,1)+y*(1,2)=(6,3).
Czyli układ:
2x+y=6
x+2y=3
Na pewno znajdziemy w ten sposób pewne rozwiązanie (czy wszystkie?)
Znając ilość x i y byłoby się trzeba jeszcze zastanowić nad ilością ustawień takich klocków
29 lip 16:34
Maslanek: Coś dziwnego wymyśliłem

W ogóle się kupy nie trzyma
29 lip 16:55
jerey:
29 lip 17:03
MQ: Doprecyzuj:
1. Co oznacza 2x1? 2 wiersze 1 kolumna czy odwrotnie?
2. Czy liczba klocków nieograniczona?
29 lip 17:08
PW: a) Każde rozwiązanie zadania można utożsamić z macierzą o 5 wierszach i 4 kolumnach, której
wyrazy są zerami lub jedynkami, np.
0000
1111
1111
1111
1111
jest macierzą odpowiadająca rozwiązaniu "w pierwszym wierszu dwa poziome klocki, reszta
zapełniona klockami pionowymi". Pola zapełnione zerami oznaczają klocki poziome, pola
zapełnione jedynkami − klocki pionowe. Przy takiej interpretacji zadanie sprowadza się do
znalezienia liczby macierzy, których wiersze składają się z wektorów
(1) [0000], [0011]. [1100], [1001], [1111]
i jednocześnie kolumny składają się z wektorów (zapiszę je poziomo):
(2) [00000], [01111], [11011], [11110], [00011], [00110], [011000], [11000].
Takie ograniczenia wynikają z treści zadania − pola oznaczone zerami muszą występować kolejno
parzyście w poziomie, a pola oznaczone jedynkami − kolejno parzyście w pionie
Wypisanie "ręczne" wszystkich macierzy o wierszach ze zbioru (1) i kolumnach ze zbioru (2)
wymagałoby skupienia i czasu wartego lepszej sprawy, dlatego sądzę, że jest to zadanie dla
informatyka.
Na przykład wygenerować wszystkie możliwe macierze o wierszach ze zbioru (1) − jest ich raptem
55 = 3125 − a następnie weryfikować kolejne kolumny tych macierzy (czy spełniają warunek
należenia do zbioru (2), co daje najwyżej 4 sprawdzenia dla każdej macierzy).
Mój komputer podaje wynik 95, ale byłoby interesujące jak to wyliczyć bez komputera i bez
wypisywania. Na wszelki wypadek podaję uzyskane macierze:
1. − same poziome klocki
0000
0000
0000
0000
0000
2. − dwa pionowe klocki, reszta poziome
0000
0000
0000
0011
0011
3. − dwa pionowe klocki
0000
0000
0000
1001
1001
4.
0000
0000
0000
1100
1100
5.
0000
0000
0000
1111
1111
6.
0000
0000
0011
0011
0000
7.
0000
0000
0011
1111
1100
8.
0000
0000
1001
1001
0000
9.
0000
0000
1100
1100
0000
10.
0000
0000
1100
1111
0011
11.
0000
0000
1111
1111
0000
12.
0000
0011
0011
0000
0000
13.
0000
0011
0011
0011
0011
14.
0000
0011
0011
1001
1001
15.
0000
0011
0011
1100
1100
16.
0000
0011
0011
1111
1111
17.
0000
0011
1111
1100
0000
18.
0000
0011
1111
1111
0011
19.
0000
1001
1001
0000
0000
20.
0000
1001
1001
0011
0011
21.
0000
1001
1001
1001
1001
22.
0000
1001
1001
1100
1100
23.
0000
1001
1001
1111
1111
24.
0000
1001
1111
1111
1001
25.
0000
1100
1100
0000
0000
26.
0000
1100
1100
0011
0011
27.
0000
1100
1100
1001
1001
28.
0000
1100
1100
1100
1100
29.
0000
1100
1100
1111
1111
30.
0000
1100
1111
0011
0000
31.
0000
1100
1111
1111
1100
32.
0000
1111
1111
0000
0000
33.
0000
1111
1111
0011
0011
34.
0000
1111
1111
1001
1001
35.
0000
1111
1111
1100
1100
36.
0000
1111
1111
1111
1111
37.
0011
0011
0000
0000
0000
38.
0011
0011
0000
0011
0011
39.
0011
0011
0000
1001
1001
40.
0011
0011
0000
1100
1100
41.
0011
0011
0000
1111
1111
42.
0011
0011
0011
0011
0000
43.
0011
0011
0011
1111
1100
44.
0011
0011
1001
1001
0000
45.
0011
0011
1100
1100
0000
46.
0011
0011
1100
1111
0011
47.
0011
0011
1111
1111
0000
48.
0011
1111
1100
0000
0000
49.
0011
1111
1100
0011
0011
50.
0011
1111
1100
1001
1001
51.
0011
1111
1100
1100
1100
52.
0011
1111
1100
1111
1111
53.
0011
1111
1111
0011
0000
54.
0011
1111
1111
1111
1100
55.
1001
1001
0000
0000
0000
56.
1001
1001
0000
0011
0011
57.
1001
1001
0000
1001
1001
58.
1001
1001
0000
1100
1100
59.
1001
1001
0000
1111
1111
60.
1001
1001
0011
0011
0000
61.
1001
1001
0011
1111
1100
62.
1001
1001
1001
1001
0000
63.
1001
1001
1100
1100
0000
64.
1001
1001
1100
1111
0011
65.
1001
1001
1111
1111
0000
66.
1001
1111
1111
1001
0000
67.
1100
1100
0000
0000
0000
68.
1100
1100
0000
0011
0011
69.
1100
1100
0000
1001
1001
70.
1100
1100
0000
1100
1100
71.
1100
1100
0000
1111
1111
72.
1100
1100
0011
0011
0000
73.
1100
1100
0011
1111
1100
74.
1100
1100
1001
1001
0000
75.
1100
1100
1100
1100
0000
76.
1100
1100
1100
1111
0011
77.
1100
1100
1111
1111
0000
78.
1100
1111
0011
0000
0000
79.
1100
1111
0011
0011
0011
80.
1100
1111
0011
1001
1001
81.
1100
1111
0011
1100
1100
82.
1100
1111
0011
1111
1111
83.
1100
1111
1111
1100
0000
84.
1100
1111
1111
1111
0011
85.
1111
1111
0000
0000
0000
86.
1111
1111
0000
0011
0011
87.
1111
1111
0000
1001
1001
88.
1111
1111
0000
1100
1100
89.
1111
1111
0000
1111
1111
90.
1111
1111
0011
0011
0000
91.
1111
1111
0011
1111
1100
92.
1111
1111
1001
1001
0000
93.
1111
1111
1100
1100
0000
94.
1111
1111
1100
1111
0011
95. − osiem klocków pionowych i dwa poziome
1111
1111
1111
1111
0000
29 lip 23:20
Dziadek Mróz:
PW napisał algorytm w C bo wątpię aby tyle wyklepał
29 lip 23:41
PW: No pewnie, obojętne w jakim języku, ale na ręczne wklepywanie szkoda życia (nie mówiąc o dużym
prawdopodobieństwie pomyłki).
29 lip 23:48
PW: Trochę poczytałem, nie uczyłem się matematyki dyskretnej, więc nie dziwota, że nie umiałem
znaleźć rozwiązania. Zadanie jest niebanalne − dla pokrycia prostokąta 2×n rozwiązaniem jest
ponoć ... ciąg Fibonacciego. Co dla innych rozmiarów − strach pomyśleć.

Ładnie to tak − na forum dla licealistów wrzucić zadanie dla gigantów i nawet się nie
nakierować na źródła?
1 sie 02:35
1 sie 11:22