trygonometria
tyu:
| | 1 | |
chciałem rozwiązać poprzez podstawienie |
| = tg2x +1 |
| | cos2x | |
więc
3tg
2x − tg
2x − 1 = 5
2tg
2x = 6
tg
2x = 3 ⇔ tgx =
√3 v tgx = −
√3
ale do f. tg mam wzór tylko jeden x=x
0+kπ więc wyjdą mi dwie odpowiedzi i będzie +kπ, a
nie tak jak w odpowiedzi "+2kπ"
natomiast odpowiedzi to
| | π | | 2π | |
x1= |
| + 2kπ v x2= |
| + 2kπ v |
| | 3 | | 3 | |
| | −π | | 4π | |
x3= |
| + 2kπ v x4= |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
można rozwiązać ten przykład w ten
https://matematykaszkolna.pl/forum/65183.html
ale czy można ten rozwiązać za pomocą f. tgx
28 lip 20:40
Ajtek: Ja tutaj błędu nie widzę. Odpowiedzi są podane zapewne przy sinx lub cosx. Ty policzyłeś
tangensem, stąd różnica w odpowiedziach.
28 lip 20:51
tyu: dziękuję
28 lip 21:03
tyu: | | √3 | | −√3 | |
czy dla sinx= |
| v sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
rozwiązania prawidłowe są takie
| | π | | 2π | |
x1= |
| +2kπ v x2= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 5π | |
x3= |
| +2kπ v x4= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
28 lip 21:15
tyu: bo te rozwiązania z postu z 21.15 różnią się od tych z książki (podanych w poście z 20:40)
28 lip 21:18
Ajtek: Wychodzi, że tak, co jest tożsame z rozwiązaniami dla tgx

.
28 lip 21:18
Ajtek: x
3 z godziny 20:40 i x
4 z 21:15 to jest to samo

.
28 lip 21:19
tyu: aha, czyli jest dobrze.

dziękuję
28 lip 21:22
pigor: ..., rozwiązanie z tangensem jest dla mnie
...

"zgrabniejsze",a jego pierwiastki ±
π3+lπ, l∊C
pokrywają z tymi 4−ema w odpowiedziach,
gdy 2kπ= lπ, czyli gdy=
l=2k podobnie pierwiastki
2π3+2kπ=
π3+lπ ⇔
23+2k=
13+l /*3 ⇔
⇔ 2+6k= 1+3l ⇔ 3l=6k+1 , k∊C
28 lip 21:23
tyu: dzięki pigor za zainteresowanie
28 lip 21:26