matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Ewa:
Dany jest ciąg ( a
n
),gdzie a
n
= 5+9+13+...+(4n+1) / 5n
2
−3n. Oblicz a
5
.
28 lip 18:57
Kacper:
5
5
a
1
=
=
5−3
2
5+9
a
2
=
20−6
itd
28 lip 19:01
Ewa:
ale jak wygląda wyraz ogólny?
28 lip 19:10
razor:
4n+1 + 5
4n+1 − 5
5+9+13+...+4n+1 =
*(
+ 1) = (2n+3)*n = 2n
2
+3n
2
4
264
28 lip 19:33