| 1 | |
− cos2x=0 | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
cosx= | v cosx= − | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
Pytanie nr 1. czy w momencie kiedy obliczę już, że cosx= | v cosx= − | |||
| 2 | 2 |
| π | ||
x= | + 2kπ v (wiem dlaczego) | |
| 3 |
| −π | ||
x= | + 2kπ v (wiem dlaczego) | |
| 3 |
| 4π | ||
x= | + 2kπ v (wiem dlaczego) | |
| 3 |
| −4π | ||
x= | + 2kπ (wiem dlaczego) | |
| 3 |
| 2π | 2π | |||
Ale dlaczego w rozwiązaniach nie ma x= | v x= − | |||
| 3 | 3 |
| 2π | −1 | −2π | −1 | |||||
bo przecież cosx= | = | i cosx= | = | ![]() | ||||
| 3 | 2 | 3 | 2 |
Może chociaż pytanie nr 2
| 2π | 2π | |||
2. x = | zawiera się w x4 dla k = 1, analogicznie x = − | zawiera się w x3 dla | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
ad 1. Może się mylę, ale ja tu mam najpierw wartość kąta, np | , a mam znaleźć ten kąt | |
| 2 |
| π | ||
x1 = | + 2kπ | |
| 3 |
| π | ||
x2 = − | + 2kπ | |
| 3 |
| 2π | ||
x3 = | + 2kπ | |
| 3 |
| 2π | ||
x4 = − | + 2kπ | |
| 3 |
| 1 | ||
ad.1 Masz wartość kąta : | i po znalezieniu kata dopisujesz 2kπ | |
| 2 |
| π | ||
x = | + 2kπ | |
| 2 |