matematykaszkolna.pl
parzystość funkcji tyu: zbadaj parzystość funkcji
  2−x  
f(x) = x3 log

2+x  
funkcja parzysta, gdy f(−x)=f(x) czyli za x podstawiam (−x) i sprawdzam czy f(−x)=f(x) równość jest prawdziwa znalazłem rozwiązanie w necie, ale chce się upewnić, że o to w tym chodzi
  2−(x)  
f(−x) = (−x)3 log

teraz wyłączam minus czerwony z tego
  2+(x)  
logarytmu przed ten logarytm
  2−x)  
= −x3 *(− 1 log

) = minusy się skracają i mam
  2+x)  
  2−x  
f(x) = x3 log

2+x  
nie wiem, czy z tym wyłączeniem minusa przed nawias w ten sposób tak można dlaczego przy (−x)3 znika ten nawias Czy mnożę tak jakby tych nawiasów nie było czyli −x * −x * −x = x3
14 lip 18:20
Mila: Pamietaj o dziedzinie ;
 2+x 
f(−x)=(−x)3*log(

)=
 2−x 
 2+x 2+x 2−x 
=(−1)*x3*log(

)=x3*log(

)−1=x3*log

=f(x)
 2−x 2−x 2+x 
n*loga=log(an)
14 lip 18:32
pigor: ... , coś ...emotka naciągasz takim swoim rozumowaniem, bo w zasadzie to nie pokazujesz dlaczego "ten" minus pojawia się przed logarytmem, a więc np. tak : w zbiorze x takich, że (2−x)(2+x)>0 i x≠−2 ⇒ 4−x2>0 ⇔ ⇔ |x|<2 ⇔ x∊(−2;2) dana funkcja :
 2+x 2−x 2−x 
f(−x)=−x3log

= −x3log(

)−1= x3log

=f(x),
 2−x 2+x 2+x 
a to oznacza, że dana funkcja f jest parzysta . ...emotka
14 lip 18:44
tyu: dziękuję. dziedzinę sobie zapisałem x∊(−2;2) Właśnie z tą potęgą to chyba prawidłowy sposób. Mam jeszcze pytanie. Bo uczyłem się trygonometrii bez pomocy osób z tego forum (czyli sam) i mam problem z tym kiedy mam dodać kπ. Chodzi mi o taki przykład (polecenie :zbadaj parzystość funkcji ) f(x)= log2cos2x 1/ czyli wyznaczam najpierw dziedzinę cos2x>0 2/ oznaczam 2x=α i rozwiązuję sobie nierówność cosα>0
  −π   π  
3/ z wykresu wiadomo, że w takim wypadku α∊(

;

)
  2   2  
  −π   −π   π  
4/ ale wiem, że 2x=α więc

/ :2 i mam

i tak samo mam

2   4   4  
5/ Teraz jest pytanie kluczowe: kiedy mam uwzględniać te +kπ
  −π   
Bo jeśli dodam przed podzieleniem przez 2, to wyjdzie mi np

+

4   2  
  −π  
a jeśli dodam +kπ po podzieleniu przez 2 to wyjdzie mi

+kπ
  4  
czy jest jakaś zasada Bo ja jej nie znam
14 lip 18:48
tyu: czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć. Byłbym wdzięczny, bo wreszcie może będę wiedział jak rozwiązywać poprawnie te nierówności / równania trygonometryczne .
14 lip 19:00
Mila: cos(2x)>0⇔
 π π 
2x>−

+2kπ i 2x<

+2kπ teraz dzielisz przez 2
 2 2 
 π π 
x>−

+kπ i x<

+kπ
 4 4 
14 lip 19:07
tyu: czyli te 2kπ w tym przypadku dodaję przed dzieleniem przez 2. Czy ogólna zasada jest taka, że kπ lub 2kπ dodaję przed dzieleniem przez tą liczbę n, która stoi przy tym x w założeniu np nx=α
14 lip 19:13
Mila: Najlepiej na konkretnych przykładach rozważąć sytuacje.
14 lip 20:25
tyu: jak skończę powtarzać logarytmy, to będę powtarzał trygonometrię. Nie omieszkam poprosić o pomoc. Dziękuję za zainteresowanie.
14 lip 20:26
Mila: Do czego się przygotowujesz?
14 lip 20:36
tyu: matura
14 lip 20:37
tyu: dlaczego funkcja nieparzysta może mieć dwa wzory f(−x) = −f(x) oraz f(x) = −f(−x) Pytanie banalne, ale się nad tym zastanawiam jak przebiega przekształcenie jednego wzoru do drugiego
14 lip 20:47
MQ: Pomnóż sobie obie strony przez −1
14 lip 20:48
tyu: czasem przy obliczeniach na wzorach f(x) nie wiem, czy mogę wykonać dane działania i nie jestem pewny wyniku.Dzięki.
14 lip 20:55