parzystość funkcji
tyu:
zbadaj parzystość funkcji
funkcja parzysta, gdy f(−x)=f(x)
czyli za x podstawiam (−x) i sprawdzam czy f(−x)=f(x) równość jest prawdziwa
znalazłem rozwiązanie w necie, ale chce się upewnić, że o to w tym chodzi
| | 2−(−x) | |
f(−x) = (−x)3 log |
| teraz wyłączam minus czerwony z tego |
| | 2+(−x) | |
logarytmu przed ten logarytm
| | 2−x) | |
= −x3 *(− 1 log |
| ) = minusy się skracają i mam |
| | 2+x) | |
nie wiem, czy z tym wyłączeniem minusa przed nawias w ten sposób tak można

dlaczego przy (−x)
3 znika ten nawias

Czy mnożę tak jakby tych nawiasów nie było
czyli −x * −x * −x = x
3
14 lip 18:20
Mila:
Pamietaj o dziedzinie ;
| | 2+x | |
f(−x)=(−x)3*log( |
| )= |
| | 2−x | |
| | 2+x | | 2+x | | 2−x | |
=(−1)*x3*log( |
| )=x3*log( |
| )−1=x3*log |
| =f(x) |
| | 2−x | | 2−x | | 2+x | |
n*loga=log(an)
14 lip 18:32
pigor: ... , coś ...

naciągasz takim swoim rozumowaniem, bo w zasadzie to
nie pokazujesz dlaczego "ten" minus pojawia się przed logarytmem, a więc
np. tak : w zbiorze x takich, że (2−x)(2+x)>0 i x≠−2 ⇒ 4−x
2>0 ⇔
⇔ |x|<2 ⇔
x∊(−2;2) dana funkcja :
| | 2+x | | 2−x | | 2−x | |
f(−x)=−x3log |
| = −x3log( |
| )−1= x3log |
| =f(x), |
| | 2−x | | 2+x | | 2+x | |
a to oznacza, że dana funkcja f jest parzysta . ...
14 lip 18:44
tyu: dziękuję. dziedzinę sobie zapisałem x∊(−2;2) Właśnie z tą potęgą to chyba prawidłowy sposób.
Mam jeszcze pytanie. Bo uczyłem się trygonometrii bez pomocy osób z tego forum (czyli sam) i
mam problem z tym kiedy mam dodać kπ.
Chodzi mi o taki przykład (polecenie :zbadaj parzystość funkcji )
f(x)= log
2cos2x
1/ czyli wyznaczam najpierw dziedzinę cos2x>0
2/ oznaczam 2x=α i rozwiązuję sobie nierówność cosα>0
| | −π | | π | |
3/ z wykresu wiadomo, że w takim wypadku α∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | −π | | −π | | π | |
4/ ale wiem, że 2x=α więc |
| / :2 i mam |
| i tak samo mam |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
5/ Teraz jest pytanie kluczowe:
kiedy mam uwzględniać te +kπ
| | −π | | kπ | |
Bo jeśli dodam przed podzieleniem przez 2, to wyjdzie mi np |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | −π | |
a jeśli dodam +kπ po podzieleniu przez 2 to wyjdzie mi |
| +kπ |
| | 4 | |
czy jest jakaś zasada

Bo ja jej nie znam
14 lip 18:48
tyu: czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć. Byłbym wdzięczny, bo wreszcie może będę wiedział jak
rozwiązywać poprawnie te nierówności / równania trygonometryczne .
14 lip 19:00
Mila:
cos(2x)>0⇔
| | π | | π | |
2x>− |
| +2kπ i 2x< |
| +2kπ teraz dzielisz przez 2 |
| | 2 | | 2 | |
14 lip 19:07
tyu: czyli te 2kπ w tym przypadku dodaję przed dzieleniem przez 2.
Czy ogólna zasada jest taka, że kπ lub 2kπ dodaję przed dzieleniem przez tą liczbę n, która
stoi przy tym x w założeniu np nx=α
14 lip 19:13
Mila:
Najlepiej na konkretnych przykładach rozważąć sytuacje.
14 lip 20:25
tyu: jak skończę powtarzać logarytmy, to będę powtarzał trygonometrię. Nie omieszkam poprosić o
pomoc. Dziękuję za zainteresowanie.
14 lip 20:26
Mila:
Do czego się przygotowujesz?
14 lip 20:36
tyu: matura
14 lip 20:37
tyu: dlaczego funkcja nieparzysta może mieć dwa wzory
f(−x) = −f(x) oraz
f(x) = −f(−x)
Pytanie banalne, ale się nad tym zastanawiam jak przebiega przekształcenie jednego wzoru do
drugiego
14 lip 20:47
MQ: Pomnóż sobie obie strony przez −1
14 lip 20:48
tyu: czasem przy obliczeniach na wzorach f(x) nie wiem, czy mogę wykonać dane działania i nie jestem
pewny wyniku.Dzięki.
14 lip 20:55