Problem
Jacek: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki?
a)9
x+2m*3
x−m=0
b)2
2x−m*2
x+1+m=0
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć, albo chociaż rozwiązać jeden przykład a ja bym spróbował 2

Za
udzieloną pomoc bardzo dziękuję
26 lip 15:40
Piotr 10: 3x = t i t > 0 ( jeśli nie wiesz czemu patrz z boku po lewej stronie funkcja wykładnicza )
Zatem
t2 = (32x} = 9x
Mamy:
t2 + 2mt − m = 0
Warunki:
10 Δ > 0
20 t1+t2 > 0
30 t1*t2 > 0
26 lip 15:44
Jacek: Δ=b
2+4ac
Δ=4m
2+4m
Nie wiem czy to jest dobrze ale co dalej
26 lip 15:49
Jacek: I co z tym dalej robić
26 lip 15:59
jakubs: Delta dobrze, dalej wyznacz t1 i t2, a następnie warunki, które napisał Piotr 10.
26 lip 16:20
26 lip 16:29
jakubs: Można uprościć:
| | −2m−√4m(m+1) | |
t1= |
| =√m(m+1)−m |
| | 2 | |
26 lip 16:32
jakubs: Zgubiłem minusa

t
2 uprość podobnie i sprawdzaj warunki.
26 lip 16:34
Jacek: ale co mi dadzą te warunki jak mam obliczyć dla jakich wartości parametru równanie ma 2
pierwiastki ( w razie w daję odpowiedzi)
w kluczu są podane takie odpowiedzi:
a)m należy (−∞,−1)
b)m należy (1,∞)
26 lip 16:37
Jacek: t2=√m(m+1)+m
26 lip 16:40
Jacek: t1+t2>0
(−√m(m+1)−m)+(√m(m+1)+m)>0
26 lip 16:45
Jacek: i co z tym dobrze jest źle jest co dalej z tym robić bo nie mam pomysłu
26 lip 16:50
Piotr 10: Wzory Viete'a 2 stopnia

!
26 lip 16:54
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne
pierwiastki ? a) 9
xx+2m*3
x−m=0 ,
b) 22x−m*2x+1+m=0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np.
b) 2
2x−m*2
x+1+m=0 ⇔
(2x)2−2m*2x+m=0 − równanie
kwadratowe zmiennej 2
x>0 ∀x∊R, ma 2 różne rozwiązania ⇔
⇔ a=1≠0 i Δ
m= (−2m)
2−4m>0 i
ca>0 i −
ba>0 ⇒
⇒ 4m
2−4m>0 /:4 i bc= −2m*m<0 /:(−2) ⇔ m(m−1)>0 i m
2>0 ⇔
⇔ (m<0 v m>1) i m∊R\{0} ⇔
m<0 v m>1 ⇔
m∊(−∞;0)U(1;+∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o

moja odpowiedź różni się od tej podanej... z klucza, dlaczego
26 lip 22:20
ICSP: | | c | | −b | |
pigor a gdyby były warunki : |
| < 0 ∧ |
| < 0 ? |
| | a | | a | |
26 lip 22:31
pigor: ..., no tak przed chwilą pomyślałem, sknociłem je, chciałem szybciej;
przepraszam; trzeba te nierówności rozpatrzyć osobno, czyli ...

po bożemu
26 lip 22:41
Jacek: jeszcze zapytam to zadanie jest na poziomie
27 lip 11:48
5-latek: A dlaczego pytasz ?
A na jakim poziomie jestes (podstawa czy rozszerzenie )?
27 lip 11:59
Jacek: Podstawa i raczej takich wzorów Viete'a nie miałem więc nie wiem o co chodzi
27 lip 12:09
5-latek: Kiedys to bylo niewazne jaki poziom ale dzisiaj to bedzie rozszerzenie
27 lip 12:40
alim:
zadanie (a)
wzory Viete'a musisz poznać, jeśli myślisz o studiach.
Δ=4m
2+4m
Δ>0⇔4m(m+1)>0⇔
(
(m>0 lub m<−1)
Jacek , jeśli dodajesz i mnożysz t
1 i t
2 to otrzymujesz :
| | −2m−√4m2+4m | | −2m+√4m2+4m | | −4m | |
t1+t2= |
| + |
| = |
| =−2m |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
To samo wychodzi z wzorów Viete'a
Aby pierwiastki były dodatnie , to t
1+t
2>0 i t
1*t
2>0⇔
−2m>0 i −m>0 i (m>0 lub m<−1)⇔
m<0 i m<0 i (m>0 lub m<−1)⇔
m<−1
m∊(−
∞,−1)
==========
W drugim warunki takie same.
27 lip 17:02
Jacek: Ale panowie da się to zrobić bez użycia tych wzorów? bardzo mi na tym zależy a sam nie wiem jak
to ruszyć
28 lip 10:17
ICSP: masz zrobione bez wzorów Viete'a ( 27 lip 17:02 )
28 lip 10:28
Jacek: Okej nie spojrzałem.
(m>0 lub m<−1) te warunki skąd się wzięły
−2m>0 i −m>0 bo te analogicznie stąd t1+t2>0 i t1*t2>0
28 lip 10:40
28 lip 10:51
Jacek: b)2
2x−m*2
x+1+m=0
2
x=t ⋀t>0
t
2−m*2t+m=0
Δ=4m
2−4m
| | 2m−√4m2−4m | | 2m+√4m2−4m | | 4m | |
t1+t2= |
| + |
| = |
| =2m |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2m−√4m2−4m | |
t1*t2= |
| *{2m+√4m2−4m}{2}=i tu się zaciąłem pomoże ktoś? |
| | 2 | |
28 lip 12:12
Mila:
1) Δ>0⇔4m
2−4>0⇔4m(m−1)>0
⇔(m<0 lub m>1)
==============
2) t
1+t
2>⇔2m>0⇔m>0
| | (2m)2−(√4m2−4m)2 | | 4m2−4m2+4m | |
3)t1*2= |
| = |
| =m |
| | 4 | | 4 | |
| | c | |
(Z wzorów Viete'a masz to samo t1*t2= |
| =m) |
| | a | |
m>0
4)(1) i (2) i (3)
(m<0 lub m>1) i m>0⇔
m>1⇔m∊(1,
∞)
============
28 lip 17:25