Układy równań liniowych
Marta: Określ liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametrów m i k. Dla tych
wartości parametrów, dla których istnieją rozwiązania, rozwiąż ten układ.
{ 3x + my = 1
{ 3x + 2y = k
24 lip 17:12
Marta: Zapomniałam napisać, że muszę to zrobić wyznacznikami.
24 lip 17:12
24 lip 17:17
daras: następny wakacyjny leń
PS. jak jest r.żeński od leń
24 lip 17:23
sushi_ gg6397228:
lenka
24 lip 17:24
Marta: Okej, wyznaczniki zrobiłam i jestem przy W=0<=>m=2
Czy muszę to samo zrobić dla k?
Co jeśli nie są to same liczby stałe, a ze zmiennymi − jak wtedy określić?
24 lip 17:25
J:
Czyli dla m ≠ 2 układ jest oznaczony, bez względu na wartość k.
Teraz policz Wx oraz Wy dla m = 2
24 lip 17:29
Marta: Wx=2−km
Wy=3k−3
jeżeli dla m=2 to:
Wx=2−2k
Wy=3k−3 , bez względu na wartość m
zgadza się?
24 lip 17:30
J: Nie ... to są własnie wartości Wx oraz Wy , dla m = 2 ( wtedy W = 0 )
I teraz sprawdzaj kolejne warunki:
1) Wx = 0 i Wy = 0 ( układ nieoznaczony)
2) Wx ≠ 0 lub Wy ≠ 0 ( układ sprzeczny)
24 lip 17:36
Marta: Wx=0<=>k=1
Wy=0<=>k=3
Wx≠0<=>k=1
Wy≠0<=>k=3
24 lip 17:41
J:
Ostatecznie:
Dla m ≠ 2 − układ oznaczony
Dla m = 2 i k = 1 − układ nieoznaczony
Dla m = 2 i k ≠ 1 − układ sprzeczny
24 lip 17:42
J: Źle policzyłaś .... dla k = 1 zarówno Wx = 0 oraz Wy = 0 ( układ nieoznaczony)
24 lip 17:43
Marta: Okej, dziękuję za błędy, naprowadzenie i korekty. Serdecznie pozdrawiam.
24 lip 17:46