zad
Amelia : Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb ujemnych:
x−y=1−m ; x−2y=m−3
23 lip 14:26
23 lip 14:29
Patronus: albo tak:
z I równania:
y = x−1+m
x − 2x + 2 − 2m = m − 3
−x = 3m − 5
x = 5 − 3m
y = 5−3m−1+m
y = 4 − 2m
x<0 ⇔ 5−3m<0
y<0 ⇔ 4 − 2m<0
m > 2
Odp. dla m>2
23 lip 14:32
pigor: ..., lub ...

np. tak:
x−y= 1−m i x−2y= m−3 /− stronami ⇔ y= 1−m−m+3 i x=y+1−m ⇔
⇔ y= 4−2m<0 i x= 5−3m<0 ⇔ 2m>4 i 3m>5 ⇔ 6m>12 i 6m>10 ⇔
⇔ 6m>12 ⇔
m>2 ⇔
m∊(2;+∞). ...
23 lip 15:08
Wiem:
Po prostu widzisz można i tak (macierzą do postaci bazowej)
1 0 5−3m (<0)
0 1 4−2m (<0)
25 lip 15:09