Oblicz równiania
Krystian P: Wiedząc że x+1x=5 , oblicz x2+1x2
Nie wiem jak się zabrać do tego ,proszę o pomoc
22 lip 12:59
daras: rozwiąż r−nie i znajdź x
22 lip 13:05
Kacper: Oblicz i postaraj się wyciągnąć wnioski
22 lip 13:05
J:
Skorzystaj z rady "Kacpra" ...
22 lip 13:08
Krystian P: = x2+1x2+2 ?
22 lip 13:12
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x2 + |
| ) = (x + |
| )2 − 2 ..., zatem : (x2 + |
| ) = 52 − 2 |
| | x2 | | x | | x2 | |
22 lip 13:18
Krystian P: do tego etapu doszedłem, nie wiem co dalej
22 lip 13:41
Kacper: nie wiesz ile jest
5
2−2?
22 lip 13:41
Krystian P: 23.
Nie wiem jak wyliczyć "samo" x
22 lip 13:44
J: A kto Ci każe liczyć x ? ...
22 lip 13:45
Krystian P: Rzeczywiście

23 to rozwiązanie, dziękuję bardzo za pomoc
22 lip 13:48
Saizou :
dla wytrwałych
x
2−5x+1=0
Δ=25−4=21
√Δ=
√21
| 46+10√21 | | 4(46−10√21) | |
| + |
| = |
| 4 | | (46+10√21)(46−10√21) | |
| 46+10√21 | | 4(46−10√21) | |
| + |
| = |
| 4 | | 2116−2100 | |
| 46+10√21 | | 4(46−10√21) | |
| + |
| = |
| 4 | | 16 | |
22 lip 13:54
daras: x nie musi być > 0 tylko ≠ 0
22 lip 13:58
22 lip 13:59
Kacper: Saizou nudzi ci się?
22 lip 14:00
Piotr 10: Saizou drugi przypadek też policz
22 lip 14:01
Saizou :
| | 1 | |
daras wg mnie musi, bo skoro x+ |
| =5, bo suma liczby ujemnej i jej odwrotności jest |
| | x | |
ujemna xd
22 lip 14:05
Saizou :
Piotr leci to analogicznie

pokazuję, że się da to obliczyć jeśli nie ma sie pomysłu xd
22 lip 14:06
J:
To faktycznie widać "gołym okiem" ,że x > 0 ..., ale z formalnego punktu widzenia,założenie:...
x ≠ 0 ..
22 lip 14:08
Piotr 10: Spoko

. Ja pamiętam, że rok temu liczyłem tak samo jak Ty teraz pokazywałeś sposób
22 lip 14:08
Saizou : po prostu mam wakacje i mi się nudzi, a do materiału 'studyjnego' nie mam jakoś zapału xd
22 lip 14:10
Saizou :
J ale błędem nie jest założenie że x>0 (jest ono tylko silniejsze niż x≠0)
22 lip 14:11
J: Oczywiście zgoda ..., ale trzeba wtedy dodać komentarz
22 lip 14:12
Saizou :
jasne

btw. a masz "ubrane" oko
22 lip 14:14
J: Ubieram go w zależności od potrzeby..
22 lip 14:16
Saizou : żeby się nie przeziębiło
22 lip 14:17
J: Ot,co !
22 lip 14:18
daras: a z rozwiazania r−nia to nie wyjdzie tylko trzeba tak zgadywać ?
22 lip 14:45
Saizou :
nie trzeba zgadywać xd
ale to jasne ze musi być dodatnie
| | 1 | |
bo dla x<0 wyrażenie x+ |
| <0 |
| | x | |
22 lip 14:56