pomocy
Marek: Hey mam nap takie zadanie .
y=(5x do potegi 3 − 2x) (2x)
u=5x do potegi 3 − 2x)
u' = 15x do kwadratu − 2
Moje pytanie jest jak dojsc ze U' jest 15x kwadrat − 2 , nie mam pojecia jak do tego dojsc
22 lip 12:29
Kacper: napisz po ludzku to ci pomogę
22 lip 12:33
daras: zacznij od poprawnego zapisu, wskazówki znajdziesz po lewej stronie niebieski link
pt.:"Kliknij po wiecej przykładów"
22 lip 12:34
J:
u(x) = 5x3 − 2x .... i u'(x) = 15x2 − 2 , bo (xn)' = nxn−1
zatem (5x3)' = 5*3x2 = 15x2 oraz (2x)' = 2*xo = 2
22 lip 12:36
22 lip 13:04