2 zadania z wart. bezwzgledna
gad: | | 1 | |
bardzo bym prosil o wytlumaczenie 2 przykladow krok po kroku : |
| ≥ −2 |
| | |5x − 1| | |
21 lip 23:54
WueR:
|5x−1|>0,
| 1 | |
| ≥ −2 ⇔ 1 ≥ −2|5x−1| |
| |5x−1| | |
21 lip 23:59
Mila:
1)
|5x−1|>0 z definicji wartości bezwzględej i założenia ⇔
| 1 | |
| >0 dla każdego x∊D, to tym bardziej jest większe od ujemnej liczby −2. |
| |5x−1| | |
22 lip 00:17
Mila:

2)
|2x−3|≤2*|x−2| obie strony nierówności są nieujemne, to podnosimy obustronnie do kwadratu
(2x−3)
2≤4*(x−2)
2
4x
2−12x+9≤4* (x
2−4x+4)
4x
2−12x+9≤4x
2−16x+16⇔
−12x+16x≤16−9
4x≤7
Zapisz jako sumę przedziałów, potrafisz?
22 lip 00:29
22 lip 00:30
gad: jasne ze potrafie ok , jeszcze jeden przyklad podobny , zebym mial porownanie do poprzedniego :
| |x − 1| | |
| > 1 , a przyklad numer 2 da sie zrobic innym sposbem ? |
| |x + 1| | |
22 lip 00:33
Mila:

Można rozważać w przedziałach. To będzie więcej rachunków. Można graficznie.
3) |x+1|≠0⇔ x≠−1
|x−1|>|x+1| /
2
x
2−2x+1>x
2+2x+1
−4x>0 /:(−4)
x<0
Metoda graficzna
f(x)=|x−1|
g(x)=|x+1|
f(x)>g(x)
Niebieski wykres leży nad zielonym wykresem dla x<0
Dobranoc
22 lip 00:42
Mila:
Myślałam, że tu spojrzysz i zauważysz, że (−1) nie należy do dziedziny nierówności.
Należy pamiętać o dziedzinie nierówności.(równania)
D=R\{−1}
Odp. x∊(−∞,−1)∪(−1,0)
22 lip 19:00