Problem
Radek:
Wie ktoś może w jakich książkach do algebry znajdę zadania dotyczące macierzy ?
21 lip 23:09
jakubs: Algebra liniowa 1 Zbigniew Skoczylas
21 lip 23:10
Eta:
W Krysickim też są
21 lip 23:12
Radek:
Krysicki ale która część ?
21 lip 23:14
Eta: cz I
21 lip 23:14
jakubs: Rozdziały VIII i IX w Krysickim
21 lip 23:14
Radek:
Dziękuję.
21 lip 23:14
jakubs: Źle napisałem. Macierze to tylko rozdział IX w 1 części.
21 lip 23:15
Radek:
Najpierw transponowanie czy mnożenie liczby przez macierz, które działanie jest ważniejsze ?
21 lip 23:42
Radek:
Już wiem transponowanie
21 lip 23:45
Radek:
[ −4 2 3 ] * [0 0 1 ]T [3 2]
[ −1 −1 1] [2 1 0 ] [1 −2]
Które macierze wymnożyć najpierw ?
Mnożenie macierzy nie jest przemienne i mam problem bo dochodzę do tego:
[−4 2 3 ]*[0 2]*[3 2]
[−1 −1 1] [0 1] [1 −2]
[ 1 0]
?
22 lip 00:17
Radek:
22 lip 00:24
Mila:
Radeczku, tego nie pamietam, mogłabym Cię wprowadzić w błąd.
Jeśli nikt Ci nie pomoże, to poczytam jutro w mądrej książce i jakoś rozwiążemy.
22 lip 00:33
Radek: Niestety ciężko rozczytać

nalezy pamietac natomiast, ze nie kazde macierze pomnozysz ze soba
22 lip 08:36
Radek:
Wiem, że nie każde macierze można pomnożyć ale te akurat można

chyba ?
22 lip 10:17
Radek: ?
22 lip 10:26
bezendu:
Mnożysz dwie pierwsze a potem ich wynik z trzecią.
22 lip 10:29
Radek:
ok wyszło

Ale co jak będzie 5 macierzy do pomnożenia np ?
22 lip 11:03
daras: to mnożysz je po kolei
22 lip 11:13
pigor: ..., |0 2|
|−4 2 3| |0 1| | −4*0+2*0+3*1 −4*2+2*1+3*0 |
|−1 −1 1|
2x3 * |1 0|
3x2 = | −1*0 −1*0+1*1 −1*2−1*1 +1*0 |
2x2 =
| 3 −8+2 | |3 −6| |3 2| | 9−6 6+12| |3 18|
= | 1 −2−1 | = |1 −3| i dalej * |1 −2| = | 3−3 2+ 6| = |0 8 | = 3*8−18*0= 24. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
poczytaj jak i kiedy można mnożyć macierze

powiem krótko gdy :
liczba wierszy macierzy = liczbie kolumn drugiej macierzy (lub odwrotnie)
u ciebie powyżej wymiary obu macierzy to (2x
3) *
3x2)
22 lip 11:14
Radek:
Pigor ja o tym wiem więc nie wiem po co ten komentarz w moją stronę ?
[−4 2 3 ]*[0 2]*[3 2]
[−1 −1 1] [0 1] [1 −2]
[ 1 0]
liczba kolumn pierwszej 3 liczba wierszy drugiej 3 więc mogę je pomnożyć....i potem otrzymam
maciez 2x2 i pomnożę razy macierz 2x2 ? zresztą zrobiłem już...
22 lip 11:18
Radek:
mając
[2 3]*[3 5]*[6 5]*[2 0]*[4 3]
[4 2] [4 8] [4 2] [2 2] [0 0]
pierwszą z drugą potem ich wynik z trzecią potem wynik razy kolejną itp itd ?
22 lip 11:19
pigor: ..., ależ to nie jest komentarz; nic złego nie miałem na myśli, tylko
sądziłem, że ...; ale teraz już wiem, no tak, jasne przerost ambicji nad
22 lip 11:39
22 lip 11:43
Radek:
Czytałem i wiem, że A*B≠B*A
@pigor nie mam żadnego przerostu i nie musisz komentować zbędnie bo wiem co robię...
daras dzięki
22 lip 11:52
pigor: ..., no to, przepraszam , ale może to być brak pokory

...
22 lip 11:58
Radek:
Brak pokory ? O czym Ty mówisz.. Wstawiłem zadanie i pytam się bo nie wiem, zresztą to co Ty
napisałeś wiedziałem... bo wykonałem już to mnożenie.. Wstawiłeś swój komentarz i teraz
piszesz, że brak mi pokory ? Brak mi pokory bo co ? Bo pytam się bo czegoś nie wiem i nie
jestem alfą i omegą jak Ty, że oceniam innych ludzi ?
22 lip 12:01