mnozeni e macirzy
Wera: czy mozna mnozyc maciez 4x4 ? np
[1 1 0 3] [7 3 0 1]
[2 2 0 4] [0 2 1 1]
[5 2 5 1] x [2 3 4 0]
[0 4 3 0 ] [1 1 2 6]
jak to bedzie wyglądać?
6 cze 00:06
Ajtek:
O ile mnie pamięć nie myli to macierze kwadratowe możemy przez siebie mnożyć i wymnażamy wiersz
pierwszej przez kolumnę drugiej.
Ale niech ktoś się jeszcze wypowie, dawno macierze miałem.
6 cze 00:08
Wera: no właśnie nie wiem czy to by nie było za prosto

Czekam na opinie innych
6 cze 00:09
Ajtek:
Oczywiście jeżeli mają tyle samo wierszy i kolumn

Bo nie możemy wymnożyć macierzy 4x4 przez 5x5.
6 cze 00:10
Ajtek:
Macierz np. 3x4 mozemy wymnozyc przez macierz 4x3 bodajże.
6 cze 00:11
luk20: Macierze kwadratowe można przez siebie mnożyć, ale jeśli wyglądają tak samo, czyli mają taką
samą liczbę kolumn i wierszy, ty akurat tak masz, więc bez problemu możesz je wymnożyć, a
ogólnie pamiętasz zasadę mnożenia macierzy, ale kiedy danych macierzy nie możesz przez siebie
wymnożyć?
6 cze 00:12
Wera: i wyglądało by to tak : a11*b11+a11*b12+a11*b13+a11*b14 itd

?
6 cze 00:12
Wera: jutro mam egzamin z 2 lat i nie wiem czy to ogarnę

macierze to 10% tego
6 cze 00:14
Bezimienny: Macierz 1 axb i macierz 2 cxd mozna mnozyc gdy b=c i otrzymamy macierz axd
6 cze 00:28
Aga1.:

Raczej tak :
c
11=a
11*b
11+
a12*b21
(pierwszy wiersz * pierwsza kolumna) c
12=Pierwszy wiersz *druga kolumna itd..
Macierz A można mnożyć przez macierz B, gdy liczba kolumn macierzy A jest równa liczbie wierszy
macierzy B, więc macierze kwadratowe zawsze można mnożyć
I ponadto mnożenie macierzy nie jest przemienne.
Schemat Falka bardzo ułatwia mnożenie
Macierz A po lewej stronie , B u góry i A*B na dole po prawej stronie
6 cze 09:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólny wzór na elemnty wymnożone gdy mnożymy:
A * B = C
n
c i j = ∑ ai k*bk j
k=1
gdzie n −−− wymiar macierzy kwadratowej
innymi słowy −−− kolejne elementy z 'i'−tego wiersza macierzy A przemnażasz przez kolejne
elementy z 'j'−tej kolumny macierzy B ... po czym ów iloczyny sumujesz i w taki sposób
powstaje element c i j
6 cze 10:19