logarytmy
tyu:
ma ktoś pomysł jak to w ogóle zacząć liczyć

wykaż, że równanie log
3(x−2) −2 log
9(x+1)=m+1 m∊R ma rozwiązanie
| | 1 | | 1 | |
należące do przedziału <3,5> dla parametru m∊ < log3 |
| ; log3 |
| > |
| | 12 | | 6 | |
20 lip 22:02
Kacper: Zacznij od dziedziny i postaraj się wyznaczyć "x" z równania
20 lip 22:24
tyu: ok
20 lip 22:24
tyu: te zadania z parametrem mnie dobijają
20 lip 22:28
tyu: to zadanie wymaga chyba zastosowanie wzoru, którego nie ma w tablicach
20 lip 22:37
Saizou :
tyu ale ten wzór wynika ze wzorów, które są w tablicach xd
20 lip 22:38
Saizou : ale pokręciłeś/łaś ten wzór
20 lip 22:39
tyu: a czy na maturze − w stresie i pośpiechu − jest czas na wyprowadzanie wzorów.
| | n | |
po prawej stronie ma być ...= |
| logab |
| | m | |
20 lip 22:41
Saizou :
wyprowadzenie wzorku to 1 min
| | logcbk | | k*logcb | | k | |
logambk= |
| = |
| = |
| logab |
| | logcam | | m*logca | | m | |
20 lip 22:44
tyu: zapiszę to sobie, może łatwiej mi utrwali się w pamięci. Dziękuję za wyprowadzenie.
20 lip 22:46
Saizou : ja w sumie tego nie wyprowadziłem, tylko przekształciłem za pomocą wzorów z karty xd
20 lip 22:48
tyu: wyszło mi coś takiego
| | x−2 | |
g(x)= |
| to chyba f. homograficzna |
| | x+1 | |
f(x)= 3
m+1 to jest chyba y= 3
m przesunięte o u[−1;0]
20 lip 22:57
Saizou : pójdź dalej i wylicz 'x'
20 lip 23:00
tyu: ale jak? przecież nie pomnożę stronami przez x+1
20 lip 23:04
Saizou : dlaczego nie ?
20 lip 23:04
tyu: miało być "przez (x+1)2 "
20 lip 23:05
tyu: racja bo x>2
20 lip 23:05
razor: Równanie można mnożyć przez wszystko co nie jest zerem

Tylko przy nierównościach musimy znać
znak
20 lip 23:06
Saizou : ale zresztą przecież to równanie a nie nierówność, równania możesz mnożyć przez mianowniki, bez
zapewnienia sobie czy to jest dodatnie czy ujemne xd
20 lip 23:06
tyu: x=3m+1 + 2 , czyli 3m przesunięte o u[−1;2]
20 lip 23:08
razor: sprawdź rachunki
20 lip 23:10
tyu: zaraz je przepiszę
20 lip 23:12
tyu: 1/ log
3(x−2)− 2log
9(x+1)=m+1
i
| | 2 | |
2/ 2log9(x+1)= log32(x+1)2= |
| log3(x+1) = log3(x+1) |
| | 2 | |
więc
3/ log
3(x−2)− log
3(x+1) =m+1
| | (x−2) | |
4/ log3 |
| = m+1 |
| | (x+1) | |
| | (x−2) | |
5/ log3 |
| = log33m+1 |
| | (x+1) | |
20 lip 23:18
pigor: ..., no to jutro ...

jak się wyśpisz wyznacz stąd x=f(m);
wtedy jeszcze tylko nierówność 3≤ x ≤ 5, czyli 3≤ f(m) ≤5 i tyle .
20 lip 23:42
Eta:
No to jedziemy dalej

D : x>2
| | 2+3m+1 | |
7/ x−2=3m+1*x+3m+1 ⇒ x= |
| i x>2 |
| | 1−3m+1 | |
zatem mianownik musi być dodatni , bo licznik jest dodatni
teraz rozważamy x∊<3,5>
otrzymujemy układ nierówności:
| | 2+3m+1 | | 2+3m+1 | |
3≤ |
| ⋀ |
| ≤5 |
| | 1−3m+1 | | 1−3m+1 | |
dla 1−3
m+1>0 możesz mnożyć przez 1−3
m+1 bez zmiany zwrotu nierówności
spróbuj dokończyć ...... i otrzymasz poprawną odpowiedź
20 lip 23:44
20 lip 23:47
Mila:
y=3
m+1 funkcja stała, ma przeciąć wykres g(x) na łuku AB, aby równanie :
| x−2 | |
| =3m+1 miało rozwiązanie należące do przedziału <3,5> |
| x+1 | |
Obliczymy dla jakich wartości
| 1 | | 1 | |
| <3m< |
| logarytmujemy |
| 12 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
log3( |
| )<log3(3m)<log3( |
| )⇔ |
| | 12 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
log3( |
| )<m<log3( |
| ) |
| | 12 | | 6 | |
cnw
==============================
20 lip 23:51
Eta:
20 lip 23:55
Mila:

dla
Ety
20 lip 23:56
pigor: ..., widziałem i pozostawię ...

bez komentarza , bo kto w szkole
uczy (słyszał) obecnie o syntetycznym (od synteza) podejściu do rozwiązania
szkolnych zadań geometrii elementarnej; jestem w każdym razie ...

za

.
20 lip 23:59
Eta:
21 lip 00:03
tyu: dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie
Eta w Twoim rozwiązaniu (użyję "modnego" dzisiaj słowa) nie ogarniam przez co został
przemnożony ułamek w siódmej linii po znaku "⇒"
Mila w Twoim rozwiązaniu najpierw przekształcasz tą f. homograficzną do takiej postaci, by
można ją była narysować, bo od razu można podstawiać za x liczbę 3 i 5, do postaci f.
homograficznej z linii szóstej

To rozwiązanie jest bardziej zrozumiałe dla mnie.
Dzięki raz jeszcze.
Jutro przepiszę do kajetu.
21 lip 00:07
Mila:
Na zdrowie

Dobranoc.
21 lip 00:09
Eta:
| | x−2 | |
7/ |
| = 3m+1 /*(x+1)≠0 bo x>2 |
| | x+1 | |
x−2=(x+1)*3
m+1
x−2=3
m+1*x+3
m+1
x−3
m+1*x=2+3
m+1
x(1−3
m+1)=2+3
m+1
Teraz już jasne?
21 lip 00:22
tyu: tak, teraz rozumiem. Dziękuję.
21 lip 20:08
mono:
21 lip 21:15