wykaż
Eta:
| | 1 | |
Wykaż,że |∡ABD|= |
| |∡ABC| |
| | 3 | |
Pomocy
18 lip 23:00
Saizou :
Etuś co za spam robisz na forum
18 lip 23:36
Eta:
Hej
Mila
18 lip 23:36
18 lip 23:37
Eta:
Jaki spam? ........ potrzebuję pomocy

Pomożesz
Saizou ? plisss
18 lip 23:38
Saizou :
Eta poszukaj w archiwum już kiedyś to rozwiązywałaś
18 lip 23:39
Eta:
Nie pamiętam
18 lip 23:44
Eta:
19 lip 00:22
Kacper: Z rysunku tego nie widać
19 lip 07:07
Hugo: Mila, Eta
19 lip 09:09
Hugo:

z tw cosinusów
x
2=y
2+s
2 −2cos|∡ABD|*y*s
k
2=e
2+y
2−2ey*cos|∡ABC|
dzielimy
| x2=y2+s2 −2cos|∡ABD|*y*s | |
| |
| k2=e2+y2−2ey*cos|∡ABC| | |
tr. DEB♥∫
z tw cos
4x
2=s
2+z
2−2zscos DBC
i tu mamy zależność
że konty ABC= ABD+DBC
musze uciekać na rowerki

60km robimy
19 lip 09:23
5-latek: Hugus kąty a nie
konty
19 lip 09:35
pigor: ..., a mnie
brakuje jednak
oryginalnej treści zadania,
aby ...

bez straty czasu pochylić się nad tym ... ładnym,
ale dla mnie niestety nie jednoznacznym rysunkiem . ...
19 lip 09:42
Eta:
Hej
π.. 
No właśnie....

Taka jest treść zadania:
W trójkącie prostokątnym ABC, kąt przy wierzchołku A jest prosty i |∡ACB|=α
Na bokach AC i BC obrano odpowiednio punkty D i E tak,że |DE|=2|AD|
i |∡BDE|=α
| | 1 | |
Wykaż,że |∡ABD|= |
| |∡ABC| |
| | 3 | |
19 lip 12:20
matyk: mogę zapytać skąd to zadanie?
19 lip 18:26
bezendu:
Kobi
Eta wymyśla takie zadania w wolnej chwili
19 lip 18:31
matyk: Gdyby je wymyśliła to znałaby rozwiązanie
19 lip 18:37
Metis: Jesteś w błędzie @matyk'u
19 lip 19:04
pigor: ... W trójkącie prostokątnym ABC, kąt przy wierzchołku A jest prosty i |∡ACB|=α
Na bokach AC i BC obrano odpowiednio punkty D i E tak, że |DE|=2|AD| i |∡BDE|=α.
Wykaż, że
|∡ABD|= 13|∡ABC|.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak: niech na rys.
Ety − dla uproszczenia zapisu −
−
|∡CBD|=β, |∡ABD|=γ, to
|∡ABC|=β+γ=90
o−α, a stąd suma kątów
(*)
α+β=90−γ=|∡CED| − miara kąta zewnętrznego ΔBDE, no to kolejno:
z ΔABD: (**)
x= |BD|sinγ, a z tw. sinusów w ΔCDE i ΔBDC odpowiednio :
| |CD| | | 2x | | |CD| | | |BD| | |
| = |
| i |
| = |
| / : stronami ⇒ |
| sin(α+β) | | sinα | | sinβ | | sinα | |
| | sinβ | | 2x | | sinβ | |
⇒ |
| = |
| , stąd i z (**) |
| = 2sinγ ⇔ |
| | sin(α+β) | | |BD| | | sin(α+β) | |
⇔
sinβ= 2sinγ sin(α+β), stąd i z (*) : sinβ= 2sinγ sin(90−γ) ⇔
⇔ sinβ=2sinγcosγ ⇔ sinβ= sin2γ ⇒
β= 2γ /+γ ⇒
β+γ= 3γ ⇔
⇔ |∡ABC|=3|∡ABD| ⇔
|∡ABD| = 13|∡ABC| c.n.w. . ...
19 lip 20:12
matyk: poszedłem auto umyć i posprzątać a tu
pigor wrzucił rozwiązanie

to ja już nie muszę, bo ten sam pomysł w miarę miałem (tw. sinusów)
19 lip 20:27
pigor: ..., znam to ...
19 lip 20:33
Eta:

dla
π..
19 lip 21:57
diana7: Rozwiązanie syntetyczne:
Niech ∡DBA=β oraz niech M leży na przedłużeniu odcinka CA poza punkt A, przy czym AM=DA.
Liczymy sobie kąty i mamy, że ∡CDE=∡MBE, zatem czworokąt DEBM jest cykliczny, stąd ponieważ
DE=DM, więc z tw. o kątach wpisanych opartych na tym samym łuku mamy:∡DBE=∡DME=∡DEM=∡DBM, co
kończy dowód.
20 lip 16:19
Mila:
Pomysł dobry, ale masz błędy w zapisie.
20 lip 21:58
diana7: Jakie błędy w zapisie

?
20 lip 22:24
Eta:

Ładny sposób rozwiązania ..
diana7 
To teraz jeszcze dołączę rysunek

Czworokąt DEBM
cykliczny ( taki, na którym można opisać okrąg)
|DM|=DE|=2x, x>0
ΔMBD równoramienny zatem |∡ABM|=|∡ABD|=β
Trójkąty DBM i DBE są przystające ⇒ |∡DBM|=|∡DBE|=δ oraz δ=2β
| | 1 | |
to |∡ABC|=3β zatem |∡ABD|= |
| |∡ABC| |
| | 3 | |
c.n.w
Pozdrawiam
20 lip 22:43
Mila:
W porządku diana, trochę inaczej oznaczyłam, bo sposób mam trochę inny, ale też z kątami.
Przepraszam.
20 lip 22:45
Mila:
Nie wpisuję rozwiązania, bo byłby nadmiar, a niewiele różni się od waszego.
Ja uzasadniam ,że suma kątów :
|∡EDM|+|∡EBM|=180
o, ⇔na czworokącie MBED można opisać okrąg,
dalej
Kąty wpisane :
∡MBD=∡DBE są oparte na takim samym łuku. (cięciwy: |DM|=|DE|=2x)
dalej już proste.

dla
diany
20 lip 23:04
nie wiem: Dlaczego można opisać okrąg na tym czworokącie?
21 lip 20:27
Mila:
Sumy miar kątów przeciwległych czworokąta MBED mają po 180 o.
21 lip 20:59
mono:
21 lip 21:00
Hugo: 
Mila Eta !
21 lip 21:02
mono:
I
Huguś
21 lip 21:02
nie wiem: Ale dlaczego?:(
21 lip 22:32
Mila:
Nie wiem, czy nie znasz twierdzenia, czy nie wiesz dlaczego
|∡EDM|+|∡EBM|=180o ?
Co mam wyjaśnić?
21 lip 22:35
21 lip 22:51
nie wiem: Nie wiem dlaczego ta suma wynosi 180 twierdzenie znam
22 lip 08:28
pigor: ... kąt wpisany oparty na średnicy (półokręgu) ma miarę 90
o, zatem
22 lip 11:41
Hugo: Witajcie

!
22 lip 12:03
nie wiem: a gdzie jest ta średnica i kąt? może mi ktoś to wytłumaczyć?
22 lip 12:07
J:

Każdy kąt oparty na średnicy okręgu ma miarę 90
o, bo jest to kąt wpisany oparty na tym samym
łuku co kąt środkowy, a ten wynosi 180
o ( kąt wpisany jest zawsze połową kąta środkowego, gdy
te kąty są oparte na tym samym łuku
22 lip 12:13
Hugo: Eta to w przyszłym roku 100% z matury

?
22 lip 12:15
nie wiem: nadal nie widzę związku z zadaniem. Gdzie tu mamy średnicę okręgu i kąty proste?
22 lip 12:37
nienwiem: Nikt nie potrafi wytłumaczyć?
22 lip 17:37
pigor: ..., średnicą to bok DB na rys. Ety (22:43), a kąty wpisane = 90o oparte
na niej ramionami o wierzchołkach E i M na okręgu to ∡BED i ∡BMD odpowiednio .
22 lip 18:07
Mila:
Już tłumaczę.Patrz rysunek 22:43, 20 lipiec.
∡BDM=α+δ jako kąt zewnętrzny ΔBCD.
ΔBDM − Δrównoramienny, AB dzieli kąt przy wierzchołku B na połowy.(β− połowa kąta)
W ΔBAD:
∡BDM+β=90o⇔
α+δ+β=90o
Suma katów :
|∡EDM|+|∡EBM|=(α+α+δ)+δ+β+β=2α+2δ+2β=2*(α+δ+β)=2*90o=180.
Ponieważ suma miar kątów w czworokącie jest równa 360, to suma miar pozostałych dwóch kątów
też jest równa 180o.
22 lip 18:11
nie wiem : dzięki
Mila
pigor wg mnie twoje uzasadnienie jest błędne, bo odcinek BD wg mnie nie jest średnicą
okręgu. Środek okręgu zawiera się w odcinku AD, czyli nie może być tak jak piszesz
22 lip 21:11
Mila:
W AD też nie .
22 lip 22:17
nie wiem : dlaczego? skoro to symetralna odcinka? (jej fragment)
a na tym trójkącie jest opisany okrąg
22 lip 22:38
Mila:
AB jest symetralną odcinka DM.
22 lip 22:55
nie wiem : a na trójkącie DBM jest opisany okrąg, czyli na tej symetralnej znajduje się jego środek?
22 lip 23:19
nie wiem : chodziło mi oczywiście o AB od początku
22 lip 23:20
Mila:
Właśnie to sprostowałam. Na tej symetralnej , czyli na AB jest środek okręgu opisanego.
22 lip 23:49