Oblicz granicę ( co robię źle ?):
dd: Oblicz granicę ( co robię źle ?):
| √n2 + 6 − n | | √n2 + 6 + n | |
| * |
| * U{√n2 + 2 + n}{√n2 |
| √n2 + 2 − n | | √n2 + 6 + n | |
+ 2 + n}
| | (n2 + 6 − n2)(√n2 + 2 + n) | |
= |
| |
| | (n2 + 2 − n2)(√n2 + 6 + n) | |
| | 6(n + n) | | 12n | |
= |
| = |
| = 3 |
| | 2(n + n) | | 4n | |
powinno wyjść 2 czy robię coś źle ?
20 lip 20:32
jakubs: Powinno wyjść 3 dla n→
∞
20 lip 21:00
pigor: ..., nie umiem szukać błędu, a więc
rozszerzam dane wyrażenie (ułamek) przez iloczyn sprzężeń (
√n2+6+n)(
√n2+2+n)
| | √n2+6−n | |
...= lim n→∞ |
| = |
| | √n2+2−n | |
| | (n2+6−n2)(√n2+2+n) | |
= lim n→∞ |
| = |
| | (n2+2−n2)(√n2+6+n) | |
| | 6 | | n(√1+2/n2+1) | |
= lim n→∞ |
| * |
| = |
| | 2 | | n(√1+6/n2+1) | |
| | 6 | | √1+0+1 | | 2 | |
= |
| * |
| = 3* |
| = 3... |
| | 2 | | √1+0+1 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
20 lip 21:02
20 lip 21:03
dd: czyli dobrze zrobiłem ?
20 lip 21:14
20 lip 21:15
jakubs: Dobrze
20 lip 21:18