Oblicz granicę: Nie mogę tego obliczyć w odpowiedziach wynik U{p{2}{2}} a mi cią
dd: | | √2 | |
Oblicz granicę: Nie mogę tego obliczyć w odpowiedziach wynik |
| a mi ciągle coś innego |
| | 2 | |
wychodzi.
lim n−−>
∞ √2n2 − 4n + 7 −
√2n
mnożę górę i dół przez
√2n2 − 4n + 7 +
√2n
| 2n2 − 4n + 7 − 2n2 | |
| |
| √2m2 − 4n + 7 + √2n | |
i mi później na górze się skróci n i wyjdzie −4 + 7 , czemu w odpowiedziach w liczniku jest
liczba 2 ?
20 lip 17:10
dd: w * mianowniku
20 lip 17:14
dd: potem jest u mnie tak:
| | 4n | | 7 | | −4n + 7 | |
U{−4n + 7}{√n2(2 − |
| + |
| ) + √2n = |
| = U{−4n + |
| | n2 | | n2 | | n√2 + √2n | |
| | 3√2 | |
7}{n(√2=√2)} = U {−3}{2√2} = − |
| |
| | 4 | |
20 lip 17:18
Janek191:
| | 2n2 − 4n + 7 − 2n2 | |
an = √2n2 − 4n + 7 − √2n = |
| = |
| | √2n2 − 4n +7 + √2n | |
| | − 4n + 7 | | − 4+7n | |
= |
| = |
| |
| | √2n2 − 4n + 7+ √2 n | | √2 −4n + 7n2 + √2 | |
więc
| | −4 | | − 4 | | −2 | |
lim an = |
| = |
| = |
| = −√2 |
| | √2 + √2 | | 2√2 | | √2 | |
n→
∞
20 lip 17:20
Mila:
| | −4n+7 | | | |
= |
| = |
| = |
| | √2n2−4n+7+√2*n | | n*(√2−(4/n)+(7/n2)+√2) | |
| | | | −4 | | −2 | |
limn→∞ |
| = |
| = |
| =−√2 |
| | √2−(4/n)+(7/n2)+√2 | | 2√2 | | √2 | |
20 lip 17:21
bezendu:
| | √2n2−4n+7+√2n | |
limn→∞√2n2−4n+7−√2n* |
| |
| | √2n2−4n+7+√2n | |
| | (√2n2−4n+7−√2n)(√2n2−4n+7+√2n) | |
limn→∞ |
| |
| | √2n2−4n+7+√2n | |
| | 2n2−4n+7−2n2 | |
limn→∞ |
| |
| | √2n2−4n+7+√2n | |
lim=−
√2
20 lip 17:26
Janek191:
Czyli dd: miał złą odpowiedź
20 lip 17:27
daras: i aż troje ludzi dobrej woli musiało to udowodnić
20 lip 18:23
dd: heh dzięki wielkie
20 lip 19:14
dd: a czemu tego n w liczniku nie było można potem skrócić z n w mianowniku ?
20 lip 19:15
o nie: bezendu skrócił, chyba że masz na myśli kogoś innego ?
20 lip 19:17
Janek191:
Ja dzielę licznik i mianownik przez n ( pod pierwiastkiem przez n
2)
20 lip 19:19
dd: ale mi chodzi jak jest jeszcze 4n to nie można tego skrócić ?
20 lip 20:09
Ola:
przecież 3 osoby Ci zrobiły to zadanie....
20 lip 21:16
dd: to czyli nie można skracać jak jest −4n + 7 z mianownikiem tego n ?
20 lip 21:22
dd: a dobra sory mam
20 lip 21:24
Ola:
sorry przez dwa r....
20 lip 21:26
5-latek: W jezyku polskim istnieje takie ładne słowo
przepraszam
20 lip 21:27
dd: ale czemu w tym momencie:
| −4n + 7 | |
| nie mogę skrócić n w mianowniku z n w liczniku ? |
| n(√2 + √2) | |
20 lip 21:37
bezendu:
Od kiedy przy dodawaniu skracamy

! Podstawy się kłaniają...
20 lip 21:39
dd: ale czemu w tym momencie:
| −4n + 7 | |
| nie mogę skrócić n w mianowniku z n w liczniku ? |
| n(√2 + √2) | |
20 lip 21:45
dd: ok dobra wiem
20 lip 21:46