granice
Ola:
kolejny przykład na dziwne potęgi
lim
n→
∞
i teraz jest niby
n w liczniku znika i zostaje
a powinno byc
20 lip 18:14
daras: skoro potega mianownika jest wieksza od licznika to → 0
daj spokój temu e−trapezowi, gość głupoty pisze
20 lip 18:22
Ola:
no własnie bo stosując prawa działa na potęgach wychodzi zupełni inna granica. Dziękuję
skorzystam z rady i odinstaluję ten kurs.
20 lip 18:40
fx: Zdecydowanie zbyt pochopna sugestia. E−trapez przedstawia pewne wartości dydaktyczne, błąd w
rozwiązaniu kilku zadań nie dyskredytuje w całości kursu. Vide choćby obszerność errat do
klasycznych już podręczników.
20 lip 18:44
o nie: @wszyscy. Nie hejtujcie tak od razu Krystiana. wyszło mu zero. Poprawnie.
20 lip 18:44
o nie: @ola, dlaczego (stałe)*n−1/2 daje ci nieskończoność ?
20 lip 18:45
o nie: @ola. Po pierwsze nie wyciągnęłaś potęgi przed nawias z wszystkich wyrazów w liczniku.
| | 1 | |
Po drugie napisałem już, że Krystian daje alternatywne podejście i pisanie |
| zamiast |
| | na | |
a
−1
przez co lepiej widać co do czego dąży.
20 lip 18:48
o nie: | | 1 | |
źle napisałem |
| zamiast n−a |
| | na | |
20 lip 18:49
Ola:
Jak to nie
lim
n→
∞
skracam n
skoro n→
∞
to mam
∞*1+3=
∞ a nie 0
20 lip 18:52
o nie: | √n+1 + 3 | | n1/2√1+1/n + 3 | | | |
| = |
| = |
| . |
| n | | n | | n | |
użyłem 1/n bo już stosowanie tych texów latexów się chrzaniło,
| | | | 1 | |
i teraz "spójrz", masz |
| wychodzi |
| czyli 0 ? |
| | n1/2 | | ∞ | |
20 lip 19:03
o nie: | | 1 | | 3 | |
w liczniku zostaje 1 bo : |
| = 0, |
| = 0 |
| | n | | n1/2 | |
w zasadzie nie "równa się" tylko "dąży", ale jak nie masz wykładowców ortodoxów to bez
znaczenia. ale faktycznie powinno być → zamiast =, przepraszam
20 lip 19:07
Ola:
Przecież moje też było dobrze... chyba
20 lip 19:08
Janek191:
| | √n+1+3 | |
an = |
| = √1n+1n2 + 3n ( po podzieleniu licznika i mianownika |
| | n | |
przez n )
więc
lim a
n = 0 + 0 = 0
n→
∞
20 lip 19:10
o nie: przepraszam, ale w twoim poście z 18:52 nie bardzo widzę co się dzieje.
z tego co rozumiem wychodzi ci: ∞ + 3 = ∞
po pierwsze: n−1/2 → 0
po drugie : nawet jeżeli wyszło by ci tam zero, to 0*1 + 3 = 3.
więc nie wyciągnęłaś wyrażenia przed nawias, bo została ci ta trójka
20 lip 19:12
jakubs: Olu skracasz przez n, a co z 3 ?
20 lip 19:13
o nie: a janek to by chciał tak wszystko w jednej linijce
20 lip 19:13
Janek191:
Po ci sobie tak utrudniacie ?
20 lip 19:14
Mila:
√n+1=
√n*(1+(1/n)
Twój przykład:
| √n*(1+(1/n)+3 | | √n*√1+(1/n)+3 | |
| = |
| = dzielę przez √n każdy składnik |
| n | | √n*√n | |
licznika
| | | |
Limn→∞ |
| =0, licznik dąży do 1 a mianownik do ∞ |
| | √n | |
Możesz to zrobic inaczej:
| | √n+1 | | 3 | | √n*√1+(1/n) | | 3 | |
Lim( |
| + |
| )=lim ( |
| + |
| )=0+0=0 |
| | n | | n | | √n*√n | | n | |
20 lip 19:14
Mila:
Ola opanuj działania na potęgach i pierwiastkach.
20 lip 19:15
o nie: oczywiście, masz rację, tylko Ola chyba chce powtórzyć kroki krystiana, wszak pierwszy post
dotyczył faktu że coś źle zrobił, dlatego też chciałem tak jak krystian to zrobił w swoim
filmiku.
20 lip 19:15
Ola:
opanowałam przecież ? źle napisałem ax/ay=ax−y ?
20 lip 19:18
o nie: chodzi o to że zapomniałaś o biednej trójce wyciągając przed nawias
√n, spokojnie
20 lip 19:19
Ola:
Dzięki Mila choć wydawało mi się, że już to mam opanowane... Jednak się pomyliłam...
20 lip 19:28
Ola:
ale jeszcze powiedz co złego jest w poście 18:52 ?
20 lip 19:32
jakubs: | | 3 | |
Skracasz wszystko przez n. Jeżeli wszystko, to trójkę również i powinnaś otrzymać |
| , a Ty |
| | n | |
skróciłaś 3 przez n i otrzymałaś 3.
20 lip 19:36
o nie: | | n1/2*√1+1/n + 3 | |
jeśli masz |
| i skracasz n |
| | n | |
to nie wyjdzie ci
n
−1/2*
√1+1/n + 3
20 lip 19:36
Ola: no właśnie czyli n−1/2 dąży do ∞ 1+0 więc ∞+1=∞ ?
20 lip 19:39
o nie: i kolejny powód do opanowania potęg.
20 lip 19:42
Ola:
a nie może byc tak n−1/2=∞
z definicji n→∞ czyli n do jakieś potęgi też=∞
20 lip 19:46
o nie: n do jakiejś potęgi nie daje
∞.
Łopatologicznie. Jeśli 'n' jest w mianowniku to co się dzieje z wyrażeniem ? Zwiększa się czy
maleje ?
?
20 lip 19:48
o nie: | | 1 | |
jak zwiększasz n, w |
| , to co się dzieje z całością ? |
| | n | |
jest spora różnica między x
2 a x
−2, wystarczy spojrzeć na wykresiki
20 lip 19:50
Soul Monster: powtórz działania na potęgach

Z brakami ciężko jest ogarniać kolejne tematy
20 lip 19:55
Mila:
| | 1 | |
gdy n→∞ to ułamek |
| →0, bo w liczniku jest stała mianownik dąży do ∞ |
| | √n | |
20 lip 19:56
Ola:
n→∞ z definicji
to n2=∞ ?
20 lip 19:57
jakubs: Narysuj sobie wykres funkcji x
2 w przedziale <0,+
∞) i zobacz
20 lip 19:59
o nie: n→∞
n2 → ∞
ale n−2 już nie dąży do ∞.
20 lip 20:03
20 lip 20:04
20 lip 20:11
pigor: ..., ale...

jaja, no to może jeszcze tak:
| | √n+1+3 | |
lim n→∞ |
| = "wyrzucam" pierwiastek z licznika i = |
| | n | |
| | n+1−9 | | n(1−8n) | |
= lim n→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| | n(√n+1−3) | | n(√n+1−3) | |
| | 1−8n | | 1 | |
= lim n→∞ |
| = [ |
| ]= 0 . ...  |
| | √n+1−3 | | ∞ | |
20 lip 20:22